POCA
Cod SIPOCA/MySMIS2014+ 1088/151359
Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE)
29 august 2022 – 28 august 2023
390.944,29 lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă.
306.500,33 lei, acordată de Uniunea Europeană prin FSE
76.625,08 lei
Proiectul răspunde nevoii sociale identificate la nivelul județului Ilfov de a consolida capacitatea ONG-urilor și a partenerilor sociali din zonă de implicare în formularea și promovarea dezvoltării durabile la nivel local.
Lipsa unor instrumente și mecanisme care să permită implicarea organizațiilor din societatea civilă în formularea și promovarea proiectelor de dezvoltare la nivel local;
Lipsa unor mecanisme care să permită monitorizarea gradului de răspuns al proiectelor de dezvoltare locală la nevoile cetățenilor și la cerințele Pactului Verde European;
Nu este suficient conștientizată importanța problemelor de mediu;
Lipsa unui cadru procedural care să permită funcționarea mecanismelor de dialog social și civic;
Lipsa unor acorduri de parteneriat și colaborare între organizațiile societății civile și autoritatea locală;
Lipsa unor informații, cunoștinte și abilități de implicare în formularea și promovarea dezvoltării locale, în mod particular în identificarea problemelor legate de tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.
Consolidarea capacității ACUE de implicare în formularea și promovarea proiectelor de dezvoltare locală, prin extinderea ariei de intervenție, îmbunătățirea culturii dialogului social și a cunoștintelor grupului – țintă, alinierea la principiile europene, promovarea cetățeniei active, utilizarea eficientă a instrumentelor și mecanismelor de instruire/consultare/diseminare.
Identificarea, filtrarea și stabilirea măsurilor necesare care vor fi concretizate într-un Ghid de Bune Practici pentru ONG-uri și partenerii sociali privind implicarea acestora în formularea și promovarea de politici publice și a dezvoltării locale durabile pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectând în același timp principiile egalității de șanse, nediscriminării și dezvoltării durabile.
Instruirea și formarea adecvată a personalului din ONG-uri, parteneri sociali și din cadrul autorităților locale pentru dezvoltarea capacității organizaționale de implicare în dezvoltarea locală și perfecționarea abilităților și competențelor persoanelor din grupul țintă de a identifica, formula și expune problemele de interes public local.
Crearea de mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local prin dialog social și civic: un cadru general de funcționare a unui Consiliu Consultativ Cetățenesc de Dezvoltare Locală (CCC-DL), o rețea locală de parteneri sociali, ONG-uri și alti actori ai societății civile și încheierea a minim 5 parteneriate de dezvoltare locală (PDL).
Cel puțin 60 de persoane direct sprijinite în cadrul proiectului, aparținând următoarelor categorii: reprezentanți ai ONG-urilor din județul Ilfov, reprezentanți ai partenerilor sociali, personal din instituția C.J. Ilfov și din alte autorități și instituții publice locale din județ, precum și cetățeni. Cele minim 60 persoane care vor beneficia în mod direct de activitățile de instruire și formare din cadrul proiectului vor proveni din județul Ilfov sau din entități de tipul celor menționate mai sus cu interese în dezvoltarea locală a județului Ilfov.
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a organizat astăzi, 27 octombrie 2022, conferința de deschidere a proiectului Dialog social pentru un județ „verde” (cod SIPOCA/MySMIS2014+ 1088/151359), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, implementat în județul Ilfov, în perioada 29 august 2022 – 28 august 2023
“Proiectul a pornit de la nevoia identificării unor mecanismele eficiente de consultare. În termeni practici, discuțiile bine organizate cu părțile interesate ne-ar permite să explorăm atât provocările, cât și oportunitățile specifice pentru tranziția către un județ verde, ținând cont de energia, mobilitatea, legăturile cu mediul economic, agricultura și managementul mediului. Când recomandările rezultate sunt utilizabile și rezultatul politicii este mai probabil să fie mai aproape de nevoile reale.” Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE.
Mihaela Toader, administrator public în cadrul CJ Ilfov, a precizat că dorința instituției este ca strategia de dezvoltare durabilă să fie cunoscută și înțeleasă de cetățeni, parteneri sociali și ONG-uri, dar să și poată fi modelată în acord cu nevoile acestora: “În urmă cu aproape doi ani, am pornit un dialog constant cu mediul de afaceri despre proiectele de dezvoltare pe care le avem și despre cum le putem modela împreună. În acest context, propunerea ACUE de a fi partener de dezvoltare locale prin acest proiect POCA a venit într-un moment excelent. CJ Ilfov dorește să construiască un cadru eficient și aplicat de dialog cu cetățenii, ONG-urile și partenerii sociali. Avem proiecte de valorificare a resurselor geotermale, proiecte de gestionare integrată a deșeurilor și legate de economia circulară. Tranziția către o economie fără emisii de carbon nu este ușoară și trebuie adaptată specificului local. Proiectele trebuie să fie în beneficiul cetățenilor și la costuri optime”.
Vă invităm să aflați mai multe detalii din comunicatul de presă post-eveniment
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a organizat, în data de 28 august 2023, conferința de închidere a proiectului Dialog social pentru un județ „verde” (cod SIPOCA/MySMIS2014+ 1088/151359), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, implementat în județul Ilfov, în perioada 29 august 2022 – 28 august 2023.
„Suntem în mijlocul unor schimbări critice în energie, la care fiecare dintre noi contribuim în funcție de alegerile pe care le facem. Astăzi consumatorul nu mai este un actor pasiv, participă efectiv la piață. Mai mult, tranziția energetică impune decizii care implică atât agenții economici, cât și cetățenii. Dialogul social este mai important decât oricând pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon. Cultura dialogului nu e tocmai un punct tare al societății românești. Trebuie să învățăm să ne ascultăm și să dialogăm pentru a găsi soluțiile potrivite nevoilor comunităților locale. Trebuie să mutăm dezbaterea publică, consultarea cu partenerii de dialog social, de la un proces în mare parte formalist și ineficient către un mecanism real de participare a cetățenilor la procesul decizional.” – a subliniat Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE.
În cadrul proiectului, ACUE și partenerii din proiect au reușit să conecteze cetățeni, reprezentanți ai ONG-urilor și ai partenerilor sociali alături de cei ai autorităților locale. Prin activitățile derulate în cadrul proiectului, s-au acumulat cunoștințele necesare pentru identificarea problemelor comunităților, crearea unor instrumente de colaborare și dialog, astfel încât partenerii de dialog social să contribuie la dezvoltarea locală durabilă.
Ana-Maria Turbatu, Director executiv, Direcția Mediu și Mobilitate din cadrul Consiliului Județean Ilfov, a precizat că: “Dinamica acestui proiect a fost ghidată de o viziune îndrăzneață – aceea de a contribui la construirea unui județ mai verde, mai integrat și mai informat. Strategia de dezvoltare a Județului Ilfov pentru perioada 2020-2030 a fost concepută în concordanță cu obiectivele Pactului Verde European, iar proiectul nostru este un pas important pentru a ne asigura că aceste obiective sunt înțelese, susținute și puse în practică eficient. Prin dialog consolidat, ne-am creat un cadru adecvat pentru a face cunoscute și sprijinite aceste proiecte vitale pentru creșterea socio-economică a județului nostru”.
Se va dezvolta un Studiu privind posibilitățile de susținere și promovare a dezvoltării durabile la nivelul județului Ilfov, precum și modalitățile de implicare și interacțiune a actorilor societății civile cu autoritatea publică. Pentru colectarea datelor care vor sta la baza realizării acestui studiu vor fi utilizate următoarele instrumente: un sondaj de opinie, interviuri de tip focus-grup, sesiuni de consultare publică și o testare în condiții controlate a eficienței unei campanii de informare în scopul creșterii capacitații ONG-urilor și a partenerilor sociali de a implica comunitatea în rezolvarea problemelor legate de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon.
Va fi elaborat un Ghid de bune practici pentru ONG-uri și partenerii sociali privind transpunerea dorințelor și nevoilor cetațenilor în formularea și promovarea de politici publice și promovarea dezvoltării locale durabile pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, cu respectarea principiilor egalității de șanse, nediscriminării și dezvoltării durabile. Ghidul va fi tipărit în 300 de exemplare și va fi diseminat atât către partenerii sociali și ONG-urile active din județul Ilfov, cât și către autoritățile publice locale.
Problemele legate de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon, precum și gradul insuficient de conștientizare la nivelul comunității privind obiectivele climatice europene vor fi subiectul central al unei campanii-pilot de informare ce va fi derulată în județul Ilfov. Va fi realizat un instrument tipărit de tip pliant prin care cetățenii vor fi informați despre ce înseamnă Pactul Verde European și despre cum Ilfov se poate transforma într-un județ smart și “verde”. Rezultatele și concluziile acestei campanii – pilot vor fi incluse în Ghidul de bune practici.
"Facilități de relaționare cu cetățenii, oferite de mediul online” (11-12 ianuarie 2023, 29-30 mai 2023)
“Guvernare locală participativă și cetățenie activă - tehnici de relaționare” (2 serii: 25 - 27 ianuarie 2023, 6-8 februarie 2023)
“Legislatia nationala si internationala privind transparenta decizionala, consultare publica, dialog social si drepturile omului” (3-4 aprilie 2023)
”Participare activă pentru atingerea obiectivelor : green jobs, green energy, smart city, energy efficiency, just transition” (9 martie și 19 aprilie 2023)
”Înțelegerea problemelor legate de obiectivele climatice setate prin Pactul Verde European și de asigurare a unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon” (20-21 martie 2023)
Planificare strategica pentru dezvoltare locala durabila - metode inovative de imbunatatire a implicării ONG-urilor si partenerilor sociali în strategiile de guvernanță a autoritatilor locale pentru a stimula participarea cetățenilor la tranziția energetică” (2 serii: 12-14 iunie 2023, 3-5 iulie 2023)
”Ready for Smart City (RSC) - cum se pot implica ONG-urile si partenerii sociali pentru a susține autoritățile în transformarea inovatoare a orașelor” (2 serii: 26-28 iunie 2023, 1-3 august 2023)
Locația: clădirea ”Education Point”, strada Piața Amzei 7-15, sala D
Comunicarea despre tranziția energetică este o provocare, având în vedere diversitatea de puncte de vedere și interese ale diferitelor părți interesate. Autoritățile locale nu pot face singure tranziția către o economie bazată pe energii regenerabile. Avem nevoie de implicarea tuturor părților interesate pentru a realiza acest proces. Prin proiectul Dialog social pentru un județ verde, încurajăm implicarea și colaborarea dintre comunitatea locală, ONG-uri, companii și autorități locale, prin cursuri, workshops cu abordări interactive și inovatoare pentru a comunica despre importanța tranziției energetice și pentru a implica activ cât mai multe persoane în acest proces.
Vă invităm să aflați mai multe detalii aici
Colaborarea este cheia pentru o tranziție energetică eficientă la nivel local. Prin proiectul Dialog social pentru un județ verde, ne propunem să creăm un spațiu de dialog și colaborare între părțile interesate din comunitate. Pentru a facilita acest dialog atât de necesar și colaborarea între diferitele părți interesate în ceea ce privește tranziția energetică, organizăm workshopuri și cursuri dedicate instrumentelor de comunicare și dialog. Împreună putem contribui la o tranziție energetică durabilă și eficientă.
Vă invităm să aflați mai multe detalii aici
Autoritățile locale au nevoie de implicarea mai multor părți interesate. Doar trimiterea de informații si puncte de vedere este insuficientă. Prin proiectul Dialog social pentru un județ verde pe care ACUE îl implementează în Ilfov, propunem instrumente de conștientizare a tranziției energetice, permițând în același timp dialogul și colaborarea între diferitele părți interesate. În cadrul proiectului am organizat patru focus grupuri cu reprezentanții CJ Ilfov, ai instituțiilor publice din județ, sindicatelor, patronatelor, dar și ai societății civile în care am abordat următoarele teme:
• Nivelul în care nevoile comunităților și ale cetățenilor din județul Ilfov se regăsesc în politicile publice și in proiectele de dezvoltare locală ale orașului, inclusiv a celor care vizează combatere a schimbărilor climatice
• Gradul în care partenerii sociali, ONG-urile din județ și cetățenii rezidenți sunt implicați în formularea și promovarea acestor politici și proiecte de dezvoltare la nivel local;
• Mecanismele de implicare, dialog și cooperare cu Consiliul Județean Ilfov și alte autorități publice locale din județ pe care actorii societății civile și le-ar dori funcționale.
Concluziile dezbaterilor și propunerile se vor regăsi în Ghidul de Bune Practici pentru ONG-uri și partenerii sociali privind implicarea acestora în formularea și promovarea de politici publice și a dezvoltării locale durabile din Ilfov.
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie organizează, în cadrul proiectului ”Dialog social pentru un județ ”verde”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020 (cod SMIS / SIPOCA 151359/1088), consultarea publică pe tema ”Implicarea organizațiilor non-guvernamentale, a partenerilor sociali și a cetățenilor în susținerea și promovarea proiectelor de dezvoltare locală, inclusiv a proiectelor și politicilor locale care vizează dezvoltarea durabilă pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European (PVE)”.
Modul în care nevoile comunităților din județul Ilfov se regăsesc în politicile publice și în proiectele de dezvoltare locală ale județului, precum și gradul în care partenerii sociali, ONG-urile din județ și cetățenii rezidenți au fost /sunt implicați în formularea și promovarea politicilor și proiectelor de dezvoltare la nivel local, inclusiv a proiectelor și politicilor locale care vizează dezvoltarea durabilă pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European (PVE);
care sunt mecanismele de implicare, dialog și cooperare cu autoritatea publică locală din județul Ilfov pe care actorii societății civile și le-ar dori funcționale, pentru a fi mai activi și a se implica mai mult în formularea și promovarea dezvoltării la nivelul comunităților și a județului Ilfov.
Prima consultare publică va avea loc în data de 18 iulie 2023, în intervalul orar 10.00-12.00, pe platforma Teams. Link-ul de acces va fi transmis participanților după înscriere.
A doua consultare publică va avea loc în data de 10 august 2023, în intervalul orar 10.00-12.00, pe platforma Teams. Link-ul de acces va fi transmis participanților după înscriere.
Totodată, pe pagina de Facebook a proiectului va fi disponibil un chestionar de consultare publică ce va putea fi completat de toți cei care doresc să-și exprime puncte de vedere argumentate asupra celor două teme puse în discuție.
Pentru înscrieri și detalii vă rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail alina.vereha@acue.ro sau la tel 0722.966.486
Își propune: să creeze un cadru general de funcționare și promovare a constituirii unui Consiliu Consultativ Cetățenesc pentru Dezvoltare Locală (CCC-DL); să faciliteze inițierea și semnarea unor acorduri de parteneriat între ONG-uri/parteneri sociali și autoritatea locală; să realizeze o Rețea locală de parteneri sociali, ONG-uri și alți actori ai societății civile care să se constituie ca mecanisme de implicare directă a membrilor ei în formularea și promovarea de politici publice de dezvoltare locală.
Cuprinde activitățile proiectate pentru a face cunoscute programul, linia și sursa de finanțare, scopul, obiectivele, rezultatele și, respectiv, beneficiile proiectului depus. În conformitate cu Ghidul solicitantului, capitolul 3.2.4, măsurile de informare și comunicare vor fi următoarele:
Construirea unei secțiuni destinată proiectului, pe site-ul Federației ACUE
Comunicate de presă: minim două, la începutul și la finalizarea proiectului
Conferința de deschidere și cea de închidere a proiectului
Afișe expuse la sediul beneficiarului și al C.J. Ilfov;
Roll-up-uri care vor fi expuse în spațiile de desfășurare a activităților din proiect.
Crearea unor pagini de informare destinate exclusiv proiectului pe două rețele de socializare – Facebook și Instagram
Toate activitățile proiectului se vor derula cu respectarea principiului egalității de sanse, a principiului nediscriminării, a respectării egalității de gen, a principiului dezvoltării durabile în cele trei dimensiuni ale sale – ecologică, economică și socială.
109 participanți unici (55 sunt reprezentanți ai ONG-urilor și partenerilor sociali din județul Ilfov, la care se adaugă personal din Consiliul Județean Ilfov și din alte autorități și instituții publice locale din județ, precum și cetățeni) au fost direct sprijiniți în cadrul programului de formare prin cursuri, seminarii şi workshopuri, dobândind cunoștințe și abilități noi care să le faciliteze implicarea în activități de consultare și dialog social și civic, în scopul unei dezvoltări locale durabile, prin înțelegerea problemelor legate de obiectivele climatice setate prin Pactul Verde European și de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon.
A fost elaborat un Ghid de bune practici pentru ONG-uri și partenerii sociali privind transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice și stimularea dezvoltării locale durabile pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.
Studiu privind posibilitățile de susținere și promovare a dezvoltării durabile la nivelul județului Ilfov, precum și modalitățile de implicare și interacțiune a actorilor societății civile cu autoritatea publică. Pentru colectarea datelor au fost utilizate următoarele instrumente: un sondaj de opinie, interviuri de tip focus-grup, sesiuni de consultare publică și o testare în condiții controlate a eficienței unei campanii de informare, subiectul acesteia fiind implicarea actorilor societății civile și a comuntății în rezolvarea problemelor legate de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon.
Au fost create următoarele mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivelul județului Ilfov prin dialog social și civic: un cadru general de funcționare a unui Consiliu Consultativ Cetățenesc pentru Dezvoltare Locală (CCC-DL), o Rețea civică locală de parteneri sociali, ONG-uri, cetățeni și alți actori ai societății civile din Județul Ilfov, care să se implice în formularea și promovarea unor politici publice „verzi”; cel puțin cinci parteneriate între ONG-uri, respectiv parteneri sociali și autorități locale din Județul Ilfov, în vederea susținerii și promovării proiectelor de dezvoltare durabile la nivel local.