ACUE Producție și Distribuție

ACUE Producție și Distribuție (PD) este o asociație care reunește operatorii de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale. Distribuitorii asigură managementul rețelelor de distribuție, investesc în întreținerea și dezvoltarea rețelelor, realizează branșarea noilor consumatori, instalarea și citirea contoarelor. Activitatea de distribuție presupune și intervenții și reparații în caz de avarie, asigurarea investițiilor necesare pentru conectarea noilor clienți, automatizări și modernizări pentru asigurarea conectării noilor producători de energie din surse alternative, curate. Distribuția energiei electrice și a gazelor naturale este o activitate complet reglementată.

ACUE PD Producție și Distribuție

Membrii ACUE PD sunt:

SC DELGAZ GRID SA

SC ENEL GREEN POWER SRL

SC TOMIS TEAM SRL

SC E-DISTRIBUȚIE BANAT SA

SC DISTRIBUȚIE OLTENIA SA

SC DISTRIGAZ SUD REȚELE SRL

SC E-DISTRIBUȚIE DOBROGEA SA

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA SA

SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA SA

SC E-DISTRIBUȚIE MUNTENIA SA

premiere-energy

Premier Energy

Dobândirea calității de membru ACUE PD

Calitatea de membru al ACUE PRODUCȚIE ȘI DISTRIBUȚIE poate fi dobândită de orice companie, legal înfiinţată, cu respectarea criteriilor specifice pentru definirea sectoarelor de activitate reprezentate, pe baza unei cereri scrise, adresate preşedintelui Consiliului Director.

Adresa de contact: PD@acue.ro

Membrii Consiliu Director ACUE PD

Ondrej Safar

Ondrej Safar

Inginer electrotehnist, absolvent al Universității Tehnice din Praga, președintele ACUE PD, Ondrej Safar, este un bun cunoscător al piețelor de energie din Balcani. Până la jumătatea anului 2018, dl. Safar a condus Sepaș Enerji, companie turcă membră a Grupului CEZ, anterior coordonând operațiuni ale Grupului în Bulgaria și România. S-a alăturat echipei CEZ în aprilie 2004. În noiembrie 2005, lua drumul Olteniei pentru a se alătura colegilor din Grupul CEZ în România. În cadrul unui mandat de 7 ani, s-a ocupat de construcția propriu-zisă a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac, dar și de managementul facilităților de producere a energiei regenerabile – hidro și eoliană sau de coordonarea CEZ Vânzare. Începând cu 1 august 2018, Ondrej Safar a preluat activitatea CEZ în România, devenind noul Country Manager și Președintele Directoratului CEZ România.

Dan Pantilie

Dan Pantilie

Dan Pantilie și-a început cariera în 1985 ca inginer, în cadrul Întreprinderii de rețele și instalații de distribuție a gazelor naturale București, devenind Șef Departament Tehnic începând cu anul 1993 și, mai apoi, Director Tehnic Dezvoltare și Investiții în anul în 1998, în cadrul aceleași societăți. În 2002, este numit Președinte al Autorității Naționale de Reglementare în sectorul gazelor naturale până în 2005 când revine la Distrigaz Sud SA, ocupând poziția de Director General Adjunct. Odată cu unbundling-ul activității de distribuție de cea de furnizare, Dan Pantilie este numit Director General al filialei de distribuție a gazelor naturale, nou creată, Distrigaz Sud Rețele. De-a lungul carierei sale, a fost Președintele Consiliului de Administrație al mai multor societăți precum: Pozagas – societate de înmagazinare a gazelor naturale din Slovacia, Congaz și Wirom, în prezent fiind președinte al Depomures, precum și membru în Consiliul de administrație al Egaz Degaz – societate de distribuție gaze din Ungaria.

Valeriu Binig

Valeriu Binig

Valeriu Binig are peste 30 de ani de experiență profesională în sectorul energetic, timp în care a ocupat diferite funcții, de la cele de natură tehnică și academică, la consultanță pentru activități de fuziuni și achiziții sau de atragere de finanțări. Înainte de a se alătura Enel România în calitate de director al departamentului Reglementări și Antitrust, Valeriu Binig a deținut funcții superioare de management în companii de consultanță cum ar fi EY România sau Deloitte România, și a ocupat o poziție de director în cadrul unei echipe de investment banking si de gestiune a unui fond de investiții. Anterior, a avut roluri active în procesul transformațional al pieței locale de energie, ocupând poziții manageriale în companii de distribuție și producție de energie. Valeriu Binig a absolvit Facultatea de Inginerie Energetică din cadrul Universității Politehnica București. Are o diplomă de doctor în fiabilitatea sistemelor de energie, după ce a urmat timp de 2 ani școala doctorală de la Universitatea de Tehnologie Compiegne.

Cristian Secoșan

Cristian Secosan 2

De profesie inginer, absolvent al Universității Politehnica Timișoara, Cristian Secoșan a acumulat în ultimii 30 de ani o bogată experiență în domeniul energiei, al tehnologiei și digitalizării, ocupând importante poziții în conducerea unor mari companii precum OMV Petrom, ABB și Alstom. Până în martie 2022 a fost CEO al companiei Siemens România. Totodată, el a activat și în structura de decizie a AHK România (Camera de Comerț Româno-Germană) și în cea a Consiliului Investitorilor Străini (FIC). Cristian Secoșan a mai lucrat în grupul E.ON în perioada 2007-2009, în calitate de director general al E.ON Moldova Furnizare. De la 1 aprilie 2022, a preluat rolul de director general al Delgaz Grid și pe cel de membru al boardului E.ON România.

Livioara Sujdea

Livioara Sujdea

Doamna Livioara Şujdea a preluat funcţia de Chief Distribution Officer în cadrul Electrica SA la 1 februarie 2017. Are o experienţă de peste 25 de ani în companii de rang în domeniul energiei, dintre care 13 ani în funcţii de top executive şi nonexecutive. Absolventă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” – Facultatea de Electrotehnică – specializarea Energetică cu Master of Science în Management și Inginerie Comercială, are un Executive MBA cu specializare în Management General la Universitatea din Sheffield U.K. și o diplomă de Management Strategic și Leadership de la Chartered Management Institute London, U.K.. Membru al Professional Women Network Bucharest și membru al Asociației Administratorilor Independenți din România.

Sorin Bulagea

Sorin Bulagea

Sorin Bulagea este reprezentantul Premier Energy în cadrul ACUE PD, având o experiență de peste 30 de ani in industria energetică din Romania. Acesta și-a început cariera în anul 1992 in cadrul Distrigaz Sud SA, iar ulterior în cadrul ANRGN, ANRE, Covi Construct 2000, Berg Sistem Gaz, Hargaz și Premier Energy. De-a lungul timpului a ocupat diferite funcții de la inginer la Director General sau Administrator al unor companii din domeniul energetic.