Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut, ieri, primul său discurs privind starea Uniunii Europene.

Iată care sunt principalele sale declarații privind Green Deal (Pactul Verde) și țintele de reducere a emisiilor:

“…Trebuie nu numai să punem umărul împreună la refacerea Europei, ci și să propulsăm Europa către lumea de mâine. Luarea cât mai grabnică de măsuri nu a fost niciodată mai stringentă ca acum, mai ales când vorbim de viitorul planetei noastre fragile. În timp ce activitatea economică la nivel mondial a fost în mare măsură înghețată ca urmare a măsurilor de limitare a mișcării persoanelor și a închiderii întreprinderilor, planeta a continuat să se încălzească într-un ritm alarmant.

Pactul verde european este planul nostru de realizare a acestei transformări. În centrul său se află misiunea noastră de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Dar nu vom reuși dacă lucrurile rămân neschimbate – trebuie să impunem un ritm mai alert al schimbărilor și să facem lucrurile mai temeinic. Am analizat cu atenție fiecare sector economic ca să ne dăm seama cât de repede putem să impunem schimbarea și cum putem să impulsionăm lucrurile într-un mod responsabil, bazându-ne pe date factuale. Am organizat o consultare publică amplă și am efectuat o evaluare cuprinzătoare a impactului. Pornind de la rezultatele acestora, Comisia Europeană propune ca ținta urmărită pentru 2030 în materie de reducere a emisiilor să fie mărită la cel puțin 55 %. Recunosc că această creștere de la 40 % la 55 % este prea mare pentru unele țări și nu este suficientă pentru altele. Dar evaluarea impactului pe care am realizat-o demonstrează în mod clar că economia și industria noastră pot atinge acest obiectiv.

Atingerea acestui nou obiectiv va reduce dependența noastră de importul de energie, va crea milioane de locuri de muncă suplimentare și va reduce cu peste 50 % poluarea aerului. Dar pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să începem acum. Până în vara viitoare, vom revizui toate actele legislative privind clima și energia, astfel încât acestea să permită atingerea obiectivului de reducere cu 55 % a emisiilor. Vom intensifica tranzacționarea certificatelor de emisii, vom stimula utilizarea energiei din surse regenerabile, vom îmbunătăți eficiența energetică și vom reforma impozitarea energiei. Însă misiunea Pactului verde european presupune mai mult decât reducerea emisiilor. Se urmărește o modernizare sistemică în întreaga noastră economie, societate și industrie. Este vorba despre construirea unei lumi mai puternice în care să trăim cu toții”.

Vă invităm să citiți discursul integral aici https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/state_of_the_union_ro.pdf