“Avem nevoie de coerență și de programe naționale pentru aplicarea politicilor europene. Vor fi disponibile fonduri europene semnificative atât prin Green Deal, prin Just Transition Fund și prin programul de reziliență și relansare economică. Dar aceste fonduri nu vin automat către România. Trebuie să avem programe sustenabile și coerente pentru atragerea acestor sume importante de bani”, a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul general al ACUE, în cadrul conferinței on-line organizată astăzi de ACUE în parteneriat cu postul național Radio România Actualități, agenția Rador și agenția de comunicare strategică Links Associates, pe tema “Politicile energetice românești în context european. Liberalizarea pieței energiei în România”.
În ceea ce privește momentul 1 iulie, este important ca toți actorii pieței să aibă stabilitate și predictibilitate, a subliniat Silvia Vlăsceanu, care a amintit că liberalizarea a mai fost demarată în anii trecuți, dar acest proces a fost stopat. “Orice intervenție bruscă în acest proces afectează participanții la piață și bulverseaza consumatorii. Dacă într-adevăr ne dorim ca toți consumatorii să fie bine informați, să beneficieze de cele mai bune prețuri și de facturi cât mai mici, atunci este nevoie de stabilitate și predictibilitate și de mecanisme clare de la bun început”, a spus domnia sa.
Funcționarea în bune condiții a piețelor de energie electrică și de gaze naturale este legată de investiții. Chiar dacă țara noastră accesează fonduri europene pentru aceste investiții trebuie să fim coerenți în programele pe care le aplicăm. “Și ca să fim coerenți nu avem nevoie doar de sprijinul și implicarea companiilor, ci și de implicarea autorităților începând cu Guvernul, Parlamentul, ANRE, Consiliul Concurenței și toți cei care au atribuții în buna funcționare a pieței. Putem îmbunătăți mecanismele concurențiale, inclusiv cele de tranzacționare, dar pentru aceasta avem nevoie de stabilitate”, a concluzionat directorul general al ACUE.
În privința procesului de liberalizare domnia sa a explicat: “1 iulie este doar un început. Consumatorii se vor informa treptat. Informarea este un proces dinamic. Consumatorii trebuie să se informeze în permanență astfel încât să poată să își aleagă furnizorul care vine în întâmpinarea dorințelor și nevoilor lor. Inclusiv cerințele consumatorilor au crescut în ultimii ani și acest lucru se vede în diversificarea ofertelor pe care furnizorii le fac către aceștia”.
Provocările Green Deal pentru România, liberalizarea pieței românești de gaze naturale și de electricitate au fost principalele teme dezbătute de decidenți politici la cel mai înalt nivel și jucători relevanți din industria energetică din România.
Conferința a fost deschisă de mesajul Comisarului European pentru Energie, Kadri Simson, care a anunțat o creștere a fondului de tranziție pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică, inclusiv pentru România.
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a vorbit despre modul în care România poate face trecerea de la cărbune la energie verde.
Participanții la conferință au discutat despre avantajele și oportunitățile pe care le aduce această liberalizare, dar și despre riscuri. Furnizorii de energie au fost de acord că acest proces este o oportunitate de a veni pe piață cu oferte atractive și de a fideliza consumatori, ei fiind cei care determină cererea și care, astfel, stimulează competiția în piață.
Puteți urmări întreaga conferință aici: https://www.youtube.com/watch?v=lDJ-MQPLs00&feature=youtu.be