Sistemul centralizat de termoficare este cea mai bună soluție privind furnizarea apei calde și a încălzirii pentru aglomerările urbane, a fost concluzia dezbaterilor de la București, de joi 22 septembrie, în cadrul Conferinței Naționale „Termoficarea la răscruce de drumuri. Soluții pentru salvarea sistemelor centralizate din România”. Evenimentul a strâns la aceeași masă rotundă reprezentați ai Guvernului României, ai autorităților locale, ai autorităților de reglementare, ai investitorilor privați și, nu în ultimul rând, ai clienților sistemelor centralizate de termoficare.
„Avem nevoie să aliniem strategia energetică a României cu principalele axe ale strategiei definite la nivel european. Sistemul centralizat de termoficare este fără doar și poate un instrument strategic în orice politică de tranziție energetică. Guvernul se implică în asigurarea unui cadru legislativ coerent, transparent și previzibil pentru a putea atrage investitori, creând astfel locuri de muncă și asigurând bunăstarea populației, în cele mai bune condiții economice și de mediu pentru aceasta”, a transmis Costin Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.
Reprezentanții autorităților de reglementare din domeniu, au insistat din start asupra situației reale în care se găsește sistemul de termoficare centralizat din România.
„Acest serviciu este unul de utilitate publică de impact maxim asupra populației, care așteaptă de la noi soluții reale”, a declarat Doru Ciocan, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
„Încălzirea locală este o decizie locală: primarul și consiliul local trebuie să-și asume soluția de încălzire, pentru că acesta este serviciul care contribuie cel mai mult la (in)satisfacția cetățenilor. Poți accepta să stai 2-3 zile fără curent, dar nu poți sta 2-3 nopți de iarnă fără căldură”, a completat Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
„Avem nevoie de o implicare mai puternică atât a legiuitorului și autorităților centrale, cât și a operatorilor și a asociațiilor de profil, pentru a găsi soluția potrivită”, a cerut Frank Hajdinjak, președinte al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
„După mai mult de 15 ani de activitate în acest domeniu, am senzația că nu am progresat foarte mult. În ultimii 4-5 ani, piața din România s-a schimbat, reglementările au devenit din ce în ce mai complexe, adăugandu-se supracompensarea sau mecanismul bonusului pentru cogenerarea de înaltă eficiență, prețul gazului s-a diferențiat și a crescut, și, deși schema de sprijin este clară, a devenit din ce în ce mai complexă. În același timp, puterea de cumpărare a scăzut, iar efectele au apărut. Deși principiul‚ o cladire = un singur sistem de încălzire se bucură de o largă susținere, în practică acesta nu este respectat”, a atras atenția Frédéric Faroche, director general Veolia Energie România.
În schimb, ambiguitatea legislativă nu ajută la clarificarea situației în ceea ce privește viitorul SACET.
„Asociațiile producătorilor și distribuitorilor de energie termică și asociațiile profesionale din domeniul termoficării centralizate au lucrat și încă mai lucrează un proiect de lege privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Am fost consultați și am acordat sprijinul nostru, acum mingea este la cei care au făcut legea”, a spus Doru Ciocan, Președintele ANRSC.
În schimb, Silvia Vlăsceanu, Director Executiv ACUE, s-a arătat rezervată vizavi de ideea ca o nouă lege să reprezinte salvarea SACET: „Nu știu dacă o nouă lege salvează sistemul de termoficare, având în vedere că există „poveşti de succes” în condiţiile actualei legislaţii. Toate schimbările sunt la mâna noastră, a celor din acest domeniu, iar ca reprezentant al ACUE, ne dorim predictibilitate şi stabilitate legislativă şi legea să fie respectată de către toate părţile implicate, indiferent cui i se adresează.”
Dezbaterea de la Hotel Intercontinental, la care au participat aproape 200 de persoane, a scos în evidență și soluțiile prin care problemele din sistem pot fi depășite. În acest sens, în cadrul conferinței au fost prezentate 3 modele de succes, unde rezultatele arată că sistemul centralizat de termoficare rămâne cea mai eficientă soluție pentru asigurarea agentului termic: Iași, Oradea și Chișinău.
Emil Calotă, vicepreședintele ANRE, a cerut Guvernului să susțină contorizarea individuală, luând ca exemplu Iașul: „Municipiul Iași este un exemplu elocvent: cetățeanul nu va veni către sistemul centralizat dacă operatorul nu oferă transparență și informații clare referitoare la costuri. Guvernul României ar trebui să susțină contorizarea individuală, pentru că ar putea fi cea mai importantă componentă din programul de reabilitare a blocurilor”.
„Sper să facem schimb de informații utile și să oferim exemple de succes pentru ca termoenergetica românească să devină mai eficientă în viitor”, a menționat Gérard Verdebout, Președintele Asociației Române pentru Promovarea Eficienței Energetice (ARPEE). Acesta a mai subliniat: „Diagnosticul este clar: termoficarea centralizată din România este în fața unei crize și acum este momentul să trecem la reconstruirea acesteia. Așa cum am văzut astăzi, soluții există, avem motive să fim optimiști.”
Evenimentul a fost transmis în direct, iar înregistrarea video este disponibila aici: https://youtu.be/IvY5OOV_SSM
Prezentarile din timpul conferinței pot fi descărcate de aici: https://we.tl/W3jAf4O84e