România traversează o perioadă de oportunităţi remarcabile în domeniul energetic, care ar putea să-i consolideze independenţa pe plan extern, dar are nevoie de viziune, claritate şi leadership pentru a le fructifica la maximum, în paralel cu măsuri legislative şi strategii coerente care să susţină proiectele de investiţii, este una dintre concluziile celei de-a doua zile a conferinţei  ZF Power Summit 2024.

Dana Daraban, Director Executiv ACUE

► Businessul de distribuţie, chiar dacă este reglementat este destul de complex. Cadrul de reglementare este foarte important ñ avem nevoie de o viziune. Este nevoie de investiţii, istoric crescute în distribuţie, de o desfăşurare de forţă de muncă şi acces la produse netestate.

► Pe cadrul de reglementare în schimb, atunci când distribuitorul depune un plan de investiţii, ANRE, în scenariul cel mai fericit, are câteva referinţe, inclusiv documentele strategice în baza în care aprobă planul de investiţii ca investiţii eficiente şi necesare, dar în mijlocul implementării se trezeşte cu o reglementare, iar tot impactul investiţiei este dat peste cap în acel an, o mare parte din sumă se duce către implementarea acelor excepţii, care vin cu obligaţii, cu amenzi din cifra de afaceri etc.

► De aici se impune necesitatea ca acest cadru de reglementare să evite astfel de decizii nepotrivite atunci când un utilizator are anumite obligaţii vizavi de dezvoltarea reţelei, trebuie toţi să le aibă în mod egal.