Daniela Dărăban, Directorul executiv al Federației ACUE, a declarat, în cadrul unei conferințe PRIA dedicate energiei regenerabile: “România trebuie să aibă un drum foarte clar: cât vrem fotovoltaic, care este un cost- beneficiu pe fiecare alternativă pe care clientul poate s-o aibă la dispoziţie în viitor, ca sursă de energie. Statul are această obligaţie să facă aceste calcule şi să lase clientului posibilitatea să decidă ce este mai potrivit pentru el și trebuie să faciliteze accesul la infrastructură. Toate aceste proiecte în zona de producţie, în zona de prosumatori, în zona de fotovoltaic, trebuie corelate şi cu realităţile, pentru că degeaba dăm drumul la foarte multe proiecte dacă nu le sincronizăm cu investițiile necesate în rețele pentru a integra noile surse”.

Ea a menționat că rețelele de distribuție au ajuns recent în atenția publicului, care a început să înțeleagă mai bine rolul lor în tranziția energetică. Necesarul investițional pentru tranziție este uriaș și într-un timp scurt. Comisia Europeană estimează că este nevoie de aproximativ 584 de miliarde de euro în reţeaua europeană de transport-distribuţie, până în 2030. “Am încrederea că este o cifră care a fost analizată. În Strategia publicată de Ministerul Energiei, în draftul 2021 – 2030, se menţionează 22,6 miliarde de euro investiţii necesare în sectorul energetic, producere, transport, distribuţie energie electrică. Nu ştiu dacă cineva şi monitorizează cam pe unde suntem şi ce mai avem de făcut ca să fim siguri că aceste sume se regăsesc în ceea ce punem la dispoziţie în diferitele sectoare din energie ca să ne putem atinge aceste ţinte asumate de țara noastră”. Sectorul energetic are nevoie de o planificare mult mai bună și mai puține hârtii, strategii și politici lăsate pe hârtie. Este o nemulțumire a investitorilor din diferite domenii, prosumatori, consultanți și este invocată de multe ori de industria de distribuție și furnizare a energiei, reprezentată de ACUE.
Citește mai mult:
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2023/06/22/daraban-acue-romania-are-nevoie-de-o-planificare-mult-mai-buna-in-sectorul-energetic–1128296