România a aplicat o schemă unică de plafonare, care a deplasat costul inițial al crizei energetice în bugetele furnizorilor
22 mai 2023
Forumul Energiei 2023, organizat de Financial Intelligence a subliniat încă odată cât de intense sunt actualele provocări ale sectorului energetic.
ACUE, reprezentat de Directorul Executiv, Dana Raluca Dărăban, a punctat mai multe teme care sunt esențiale pentru activitățile de furnizare și distribuție.
Am trecut o parte din greul de iarna trecută, dar mediul rămâne în continuare impredictibil și e nevoie de soluții care să nu ne mai pună în situația de a fi luați prin surprindere dacă iarna viitoare nu va fi la fel ca cea din 2022. Consumatorul român a fost protejat în timpul crizei energetice de schemele de plafonare și asta e cel mai important. Statistica furnizorilor arată că în medie, aproape 4,5 milioane de consumatori au consumat pe medie 50 kWh/lună și au plătit, în medie, facturi de 35 de lei, iar alte 3 milioane de clienți, cu un consum mediu lunar de 150 kWh, au plătit în medie 120 de lei/lună, probabil dintre cele mai bune prețuri la nivelul întregii Europe.
România a aplicat însă o schemă unică de plafonare, care a deplasat costul inițial al crizei energetice în bugetele furnizorilor. Aceștia nu și-au recuperat nici acum sume datorate de la finalul lui 2022, deși în lege se prevăd 45 de zile pentru plată. Pentru a continua activitatea, furnizorii s-au îndatorat la bănci, proces care crește, de fapt, costul schemei de plafonare. Este important ca textul legii să fie valabil pentru toți, inclusiv pentru autoritățile care au elaborat aceste legi și care s-au angajat să returneze sumele împrumutate, practic, de la furnziori.
Pentru activitatea de distribuție e esențial modul în care se va intra în noua etapă de reglementare astfel încât dezvoltările vitale pentru tranziția energetică să se poata realiza echilibrat și cu impact cât mai redus în tarife. De asemenea, achiziția de energie pentru consumul propriu tehnologic poate fi gândită într-un mod mai stimulativ, astfel încât aceste costuri să fie predictibile și să nu greveze asupra costurilor operaționale.
Nu neapărat viteza în reglementare va fi acum relevantă cât capacitatea acesteia de a acoperi nevoile reale ale pieței.
Pe ansamblu, un dialog eficient cu autoritățile este singurul mod fezabil de creionare a unei strategii care să ajute România să își valorifice atuurile pe care le are în energie, să treacă de la potențial la realitatea curentă.
Dezbaterea integrală, poate fi vizionată aici:
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok