Membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) au luat la cunoștință odată cu publicul larg, de concluziile raportului de audit al Curții de Conturi privind performanța pieței de energie electrică în perioada 2010-2014.

Acest raport reprezintă o oportunitate de clarificare a principiilor de reglementare a serviciului de distribuție, care sunt similare peste tot în Uniunea Europeană.
Operatorii din toată Europa au obligații stricte de investiții și mentenanță, de reducere a costurilor și eficientizare, toate cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciului, iar România nu face excepție de la aceste obligații, rezultatele în acest sens fiind bine cunoscute și certificate oficial. Un exemplu în acest sens ar fi reducerea la jumătate a duratei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică în perioada auditată de Curtea de Conturi (2010 – 2014).

Membrii federației ACUE își mențin strategia de investiții, care au fost realizate cu respectarea prevederilor legale și a reglementărilor în vigoare, având ca rezultat îmbunătățirea rețelei pe care o operează, așa cum arată mai mulți indicatori de performanță relevanți pentru serviciile oferite.

Pentru corecta informare a opiniei publice și a autorităților, noi am fost mereu deschiși către toate părțile interesate să clarifice orice interpretare greșită privind un sistem care este extrem de complex și poate fi vulnerabil la neînțelegeri. În acest scop, ACUE a publicat rezultatele unui studiu privind funcționarea pieței în Europa și structura tarifelor pentru energie electrică și gaze naturale. Vom continua să susținem un dialog deschis și un schimb corect de informații, în intresul consumatorilor și al mediului de afaceri din România, luând în considerare că membrii federației ACUE au investit deja 9,7 miliarde RON în perioada 2008-2014 și că valoarea investițiilor trebuie să rămână la același nivel.

Biroul de presă al ACUE

Despre ACUE

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON Romania, ENGIE, Distrigaz Sud Rețele, ENEL Romania, CEZ Romania, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Electrica SA, Electrica Furnizare, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 30.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde de Euro.