În contextul preocupărilor tot mai mari legate de schimbările climatice și de eficiența energetică, pompele de căldură devin o opțiune tot mai populară pentru încălzirea locuințelor. Acestea pot fi folosite pentru încălzirea locuințelor, prepararea apei calde menajere sau răcirea spațiilor interioare în timpul verii.

TIPURI DE POMPE DE CALDURĂ

Aer-Apă: Preiau căldura din aerul exterior și o transferă într-un sistem de încălzire centrală sau într-un sistem de apă caldă menajeră.

Aer-Aer: Preiau căldura din aerul exterior și o transferă direct în interiorul locuinței pentru încălzire sau răcire.

Apă-Apă: Utilizează căldura dintr-o sursă de apă, cum ar fi un râu sau un lac, pentru a încălzi apa dintr-un sistem de încălzire centrală.

Sol-Apă: Folosesc căldura din sol pentru a încălzi apa dintr-un sistem de încălzire centrală sau pentru prepararea apei calde menajere.

 

Avantajele pompelor de căldură

·        Eficiența energetică.  Acestea utilizează surse regenerabile de energie, precum aerul, apa sau căldura din sol, pentru a produce căldură sau răcire în locuință. Comparativ cu sistemele tradiționale de încălzire, care utilizează combustibili fosili, pompele de căldură pot reduce semnificativ consumul de energie și, implicit, costurile asociate încălzirii.

·        Versatilitatea. Pompa de căldură poate funcționa nu doar pentru încălzirea locuinței, ci și pentru răcirea acesteia în sezonul cald. Prin inversarea ciclului termodinamic, pompa poate extrage căldura din interior și o poate transfera în exterior, menținând un mediu confortabil în casă în orice condiții meteorologice.

·        Reducerea amprentei de carbon și la protejarea mediului înconjurător

·        Ușurința instalării și întreținerii. Cu o planificare corespunzătoare și o instalare profesională, acestea pot funcționa eficient timp îndelungat, necesitând doar revizii periodice pentru asigurarea performanței optime. Pompele de căldură au o durată de viață aproape dublă față de centralele pe gaze sau cele electrice.

În funcție de mediul în care sunt instalate, pompele de căldură pot fi potrivite pentru diferite tipuri de locuințe și zone geografice.

Ce pompă de căldură să aleg?

În mediile urbane, pompele de căldură sunt o opțiune atractivă pentru locuințele din blocuri sau case individuale. Datorită dimensiunilor reduse și a capacității de a utiliza aerul ca sursă de căldură sau răcire, acestea pot fi instalate cu ușurință pe acoperișurile sau în curțile interioare ale clădirilor. În plus, avantajul constă în faptul că acestea nu necesită combustibili fosili sau spații mari pentru instalare, astfel fiind ideale pentru medii urbane, unde spațiul și poluarea sunt o preocupare constantă. În mediile rurale, pompele de căldură pot fi folosite în casele individuale, ferme sau cabane, oferind un sistem de încălzire și răcire eficient și ecologic. Fiind capabile să utilizeze atât aerul, cât și apa sau pământul ca surse de căldură, acestea sunt versatile și pot fi adaptate la condițiile specifice ale fiecărei zone geografice. În plus, costurile reduse de operare și impactul redus asupra mediului le fac o alegere atractivă pentru comunitățile rurale, unde accesul la alte surse clasice de energie poate fi limitat.

Pompele de căldură pot fi instalate și folosite eficient în diferite zone climatice. În zonele montane sau cu climă mai aspră, pompele de căldură geotermale, care utilizează energia stocată în pământ pentru încălzire, pot fi o soluție ideală. Acestea oferă o eficiență ridicată chiar și în condiții de temperaturi scăzute și nu sunt afectate de schimbările sezoniere ale vremii.

Indiferent de relief, pompele de căldură pot fi instalate și folosite eficient în diferite condiții geografice. În zonele montane sau cu climă mai aspră, pompele de căldură geotermale, care utilizează energia stocată în pământ pentru încălzire, pot fi o soluție ideală. Acestea oferă o eficiență ridicată chiar și în condiții de temperaturi scăzute și nu sunt afectate de schimbările sezoniere ale vremii.

În zonele mai joase sau cu climă mai temperată, pompele de căldură aer-apă sau aer-aer sunt potrivite pentru încălzirea și răcirea locuințelor și clădirilor. Acestea utilizează aerul ambiental sau aerul atmosferic ca sursă de căldură sau răcire și sunt ușor de instalat și întreținut.

De ce să alegem pompe de căldură?

Încălzirea locuinței este o necesitate în multe regiuni ale lumii, iar alegerea unei surse de căldură poate fi crucială pentru confortul și eficiența energetică a casei tale. Studii recente efectuate în domeniul energiei au analizat performanța și costurile asociate cu pompele de căldură în comparație cu centralele pe gaz sau electrice. Rezultatele acestor studii au scos în evidență beneficiile clare ale pompelor de căldură și avantajele lor în comparație cu alte opțiuni de încălzire.

  • Pompele de căldură au o eficiență energetică semnificativ mai mare decât centralele pe gaz sau electrice. Acestea pot oferi până la de 3 ori mai multă energie decât energia electrică consumată, datorită capacității lor de a extrage căldura din surse regenerabile precum aerul, apa sau solul.
  • Deși inițial investiția într-o pompă de căldură poate părea mai mare decât cea într-o centrală pe gaz sau electrică, pe termen lung costurile de operare și întreținere sunt semnificativ mai mici pentru pompele de căldură. Acestea utilizează surse de căldură gratuite sau ieftine, reducând factura de încălzire în timp. Totodată, acestea beneficiază de costuri reduse de mentenanță și sunt mai fiabile și mai sigure decât orice sistem de încălzire bazat pe combustie, beneficiind de o durată de viață de peste 25 de ani.

Tendințe globale și perspective

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), stocul global de instalații de pompe de căldură crește constant, alimentat de sprijinul politicilor, progreselor tehnologice și creșterii conștientizării eficienței energetice. În regiunile cu climă rece, precum Europa și America de Nord, pompele de căldură aer-aer și sol-aer câștigă teren ca soluții fiabile de încălzire, în timp ce în zonele cu climă mai caldă accentul este pus pe răcire eficientă.

Sprijin politic și incentivarea pieței

Guvernele din întreaga lume implementează politici și stimulente pentru a promova adoptarea tehnologiei pompelor de căldură. Acestea includ stimulente financiare, credite fiscale, coduri de construcție care mandatează soluții eficiente energetic și programe de cercetare și dezvoltare pentru a stimula inovația.

Provocări și Oportunități

Cu toate avantajele lor, rămân provocări pentru adoptarea largă a pompelor de căldură. Acestea includ costurile inițiale, bariere tehnice, conștientizarea consumatorilor și necesitatea de servicii de instalare și întreținere calificate. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia avansează și economiile de scară reduc costurile, viitorul pare promițător pentru tehnologia pompelor de căldură.

Vânzările de pompe de căldură au crescut cu +38,9% în 2022 la nivel european. Cu 3 milioane de unități vândute în toată Europa, a fost atins un nou record de vânzări. Luând în considerare speranța de viață de aprox. 20 de ani, actualul stoc european de pompe de căldură se ridică la 19,79 milioane de unități dintre care 17,86 milioane sunt pentru încălzirea spațiilor. Cu aproximativ 120 de milioane de clădiri rezidențiale în Europa, cota de piață a pompelor de căldură în stocul de clădiri este de peste 16%, potrivit unui studiu recent al Asociației Europene pentru Pompe de Căldură.

Acest material este parte din proiectul „Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente”, lansat de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”. https://eficient-energetic.ro/

Resurse