Noile măsuri fiscale propuse de Guvern, printre care se numără taxa de 1% pentru cifra de afaceri aplicată companiilor, pun distribuția și furnizarea de energie electrică într-o situație critică.
➡️1.Prevederile implică, de fapt, o dublă taxare.
Cifra de afaceri a furnizorilor include sume pe care aceștia le colectează, prin facturi, de la clienți, și pe care le achită mai departe, către producători, transportatori și distribuitori, alături de taxe care ajung la statul român (TVA, acciză, după caz). Adică, în cazul furnizorilor, se impozitează niste bani care nu sunt ai lor, nu le aduce profit, fiind doar colectați, pentru a fi plătiți mai departe pe lanț. În același timp, distribuitorii, transportatorii și producătorii plătesc, la rândul lor, taxe pentru banii încasați.
În cazul distribuitorilor, aceștia achită deja o taxă pe cifra de afaceri – așa numita taxă de monopol.
➡️2. Se aplică taxe pe venituri care sunt deja reglementate. Furnizorii primesc pentru contravaloarea serviciilor lor un cost reglementat, de 0,073 lei/ kWh (energie electrică), respectiv 0,012 lei/kWh (gaz).
Distribuția are venituri reglementate, fixate de autorități.
În mod normal, limitarea capacității de a realiza venituri a companiilor, prin fixarea costurilor și tarifelor, nu ar trebui să includă o nouă taxă.
➡️3. Consecințe grave pentru capacitatea de operare. Situația lichidităților este deja precară atât pentru distribuție, cât și pentru furnizare.
Furnizorii pre-finanțează schemele de plafonare și nu au recuperat sumele datorate de stat. Sunt întârzieri de plată de luni de zile și sume de miliarde încă datorate. Ei au nevoie de lichidități pentru a achiziționa energie și pentru a susține în continuare aplicarea prețurilor plafonate.
Distribuitorii au costuri nerecuperate, planificate pentru recuperare prin tarif în următorii ani, deci nu au lichidități suficiente la dispoziție.
🚩Ce înseamnă toate acestea?
Noile taxe propuse vor genera noi dezechilibre în piață, vor întârzia stabilizarea pieței de energie și, în final, vor afecta direct și consumatorii.
Intervenția ACUE la Digi24 aici