Federația ACUE consideră că cea mai bună variantă este ajutorul financiar în funcție de venit.

Apreciem că noua lege a consumatorului vulnerabil asigură sprijin financiar pentu un eșantion reprezentativ de consumatori aflați în ipostaza vulnerabilității energetice.

ACUE susține necesitatea introducerii unor măsuri complementare de eficiență energetica – esențiale pentru a menține prețurile la energie cât mai accesibile pentru toți consumatorii:

  • Acordarea unor facilități fiscale pentru achiziția de echipamente eficiente energetic, respectiv pentru adoptarea de măsuri de eficiență energetică a locuinței.
  • Deblocarea proiectelor de eficiență energetică precum “Casa Eficientă Energetic” și instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa verde

Digitalizarea joacă un rol important în observarea caracteristicilor consumatorilor, contribuind la identificarea și prioritizarea nevoilor acestora de implementare de măsuri de eficiență energetică.

Mai există oportunități prin Fondul Social pentru Climă, care va oferi peste 70 de miliarde de euro pentru a sprijini investițiile în eficiența energetică, renovarea clădirilor, transportul curat și sprijinul la facturile de energie. Pe lângă fondurile deja angajate în cadrul facilității de recuperare și reziliență, ar trebui, la rândul său, să ajute consumatorii să devină mai pregătiți să facă față prețurilor ridicate la energie.