La Maratonul Energiei organizat de Profit.ro, Daniela Raluca Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, a abordat un adevărat maraton de teme. Pe scurt, principalele sale declarații:
➡️Tranziția energetică, integrarea de noi surse de energie depind de adaptarea rețelelor de distribuție. Pe de-o parte din perspectiva tehnică, pe de alta din perspectivă financiară.
Tehnic, aceste investiții nu se pot face peste noapte, durează pentru a fi realizate, pe de altă parte, acestea trebuie menținute în echilibru pentru a nu afecta nesustenabil tarifele de distribuție și funcționarea efectivă a rețelelor.
➡️Existența fondurilor nerambursabile diminuează parțial din impactul financiar pe tarif, dar va fi necesară o debirocratizare pentru ca accesarea și implementarea să fie aliniate vitezei de dezvoltare necesare.
➡️Distribuitorii de energie, membrii ai ACUE, alocă fonduri importante pentru investiții, în creștere constantă, numai pentru 2022, fiind vorba de 2 miliarde de lei pentru distribuția de energie electrică și 1 miliard de lei pentru distribuția de gaze. În acest fel, operatorii anticipează nevoile de dezvoltare.
➡️Creșterea abruptă a numărului de prosumatori este un semnal bun. Demonstrează înțelegerea faptului că astfel se pot reduce costurile gospodăriei și că mediul poate fi mai bine protejat. Problema cheie – Cum putem să răspundem în timp atât de scurt la volume atât de mari? Pe de-o parte, se face tot ce este posibil pentru acomodarea noilor prosumatori în rețea, pe de alta, există, și în acest caz, limitări tehnice – lipsa resurselor umane suficiente – de la proiectanți la executanți sau a echipamentelor necesare. Sistemul de distribuție trebuie să răspunda unor parametrii de stabilitate care pot fi afectați de conectarea ne-coordonată și în volume mari.
➡️Noua perioadă de reglementare pentru distribuitori trebuie să aibă la bază filozofia de dezvoltare a sistemului energetic, pe ansamblu. Pentru moment, o parte din presiunea financiară asupra distribuitorilor s-a mai diminuat, prin recunoașterea în tarif a investițiilor deja realizate. ( Nota – Distribuitorii realizează întâi investițiile și recuperează banii, după ce acestea sunt efectuate).
➡️Un sfat pentru consumatorii care decid să își achiziționeze propriile contoare inteligente, având în vedere situația globală de disponibilitate redusă a acestor echipamente. Este esențială verificarea specificațiilor tehnice cu distribuitorul înainte de achiziție, pentru a se asigura că ceea ce cumpără este compatibil cu rețeaua de distribuție din zona în care se dorește instalarea.
Din toate temele prezentate în Maratonul Energiei privind dezvoltarea rețelelor de distribuție a rezultat nevoia imperioasă de coordonare și viziune în privința dezvoltării sistemului energetic de care depind investițiile și ca destinație (unde vrem să investim) și ca resurse (cât este necesar).
Citește mai mult:
Dezbaterea integrală aici: