Echipele de intervenție ale operatorilor de distribuție a electricității, membri ai Federației ACUE, au lucrat neîntrerupt, încă din noaptea de 5 spre 6 ianuarie, la remedierea avariilor din rețea, în zonele afectate de viscolul puternic, astfel încât au reușit să realimenteze consumatorii cu energie electrică, în ciuda accesului extrem de dificil în zonele avariate. Detalii în timp real despre situația rețelelor electrice găsiți aici: Muntenia Nord: http://www.mnd.electrica.ro/anunturi.aspx Dobrogea: https://www.enel.ro/enel-energie/ro/Media.html Muntenia: https://www.enel.ro/content/enel-ro/enel-muntenia/ro/megamenu/Media.html Oltenia: https://www.distributieoltenia.ro/ro/media/comunicate-de-presa.html Transilvania Nord: http://www.edtn.ro/mass-media/comunicate/ Transilvania Sud: http://www.electricats.ro/electricats/presa/comunicate.html …………. UPDATE ORA 18.00 În data de 9 ianuarie, până la ora 18:00, alimentarea cu energie electrică a fost reluată în toate localitățile din zona de activitate a societăţii E-Distribuţie Dobrogea. Un număr de 33 de echipe ale E-Distribuție Dobrogea și ale contractorilor intervin în continuare pentru a soluționa deranjamente punctuale în județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. În ultimele zile, intervențiile echipelor E-Distribuție Dobrogea și ale contractorilor au restabilit furnizarea de electricitate în 188 de localități afectate de codul roșu de zăpadă și viscol. ……….. Ieri, la ora 14:15, SDEE MUNTENIA NORD a anunțat că toate localitățile în care distribuie energie electrică și care au fost afectate de condițiile meteo nefavorabile din perioada 05 – 08 ianuarie 2017, au fost alimentate cu electriocitate. ……………… Ieri, la ora 16:00, în toate județele din aria de operare a DISTRIBUȚIE OLTENIA erau înregistate doar deranjamente individuale pentru care 47 de echipe operative lucrau în continuare la remedierea acestora în cel mai scurt timp. ……….. În zonele de acoperire ale Societăților de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud și Transilvania Nord nu au mai fost înregistrate avarii cauzate de condițiile meteo nefavorabile încă din cursul zilei de vineri. …………. UPDATE ORA 14.00 În zona E-Distribuție Dobrogea se mai înregistrează probleme în alimentarea cu energie electrică în 4 localități din județul Constanța, în două dintre acestea urmând să fie reluată alimentarea în scurt timp. În ultimele zile, intervențiile echipelor E-Distribuție Dobrogea și ale contractorilor au restabilit furnizarea de electricitate în 184 de localități afectate de codul roșu de zăpadă și viscol. Continuă eforturile pentru realimentarea tuturor consumatorilor și restabilirea normalității în furnizarea cu energie electrică, fiind mobilizate la această oră un număr de 97 echipe. În data de 9 ianuarie, la ora 14:00, situaţia se prezenta astfel:
  • în judeţul Constanţa au rămas nealimentate 2 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 11 linii de medie tensiune parțial şi 65 posturi de transformare, fiind afectate 4 localităţi General Scărișoreanu – s-au început manevrele de repunere sub tensiune, Viroaga-parțial – se așteaptă un utilaj de deszăpezire și se preconizează revenire tensiune în maxim 2 ore. Castelu Mihail Kogălniceanu
În municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective determinate de condițiile meteo pentru remedierea cărora se intervine.
  • în judeţele Tulcea, Călăraşi și Ialomița au fost realimentate toate localitățile dar se mai înregistrează deranjamente individuale și colective determinate de condițiile meteo, pentru remedierea cărora se intervine.
…………. UPDATE ORA 12.00 E-Distribuţie Dobrogea continuă eforturile pentru realimentarea tuturor consumatorilor și restabilirea normalității în furnizarea cu energie electrică, în teren fiind la acestă oră un număr de 97 de echipe de intervenții. Din păcate, condițiile extrem de dificile au făcut ca inclusiv o parte a utilajelor de deszăpezire care au venit în sprijinul echipelor E-Distribuție Dobrogea să rămână blocate, îngreunând astfel reluarea alimentarii cu energie electrică în o serie de localitați din județul Constanța. Din cauza drumurilor blocate, echipele de intervenții nu pot înainta către zonele izolate. În continuare sunt blocate următoarele drumuri:
  1. Ciocârlia – Bărăganu – Mereni – utilajul de deszăpezire s-a defectat în timpul nopții în eforturile de a debloca accesul. La ora 7:30 s-a reluat deszăpezirea.
  2. Cobadin – Ciobanița – Ozmancea
  3. Negru Vodă – Viroaga – s-a lucrat cu un utilaj MAPN, s-a ajuns în localitatea Negru Vodă și se continuă deblocarea drumului.
Pe parcursul nopții au lucrat în teren 29 de echipe de intervenții și se continuă eforturile pentru realimentarea tuturor consumatorilor și restabilirea normalității în furnizarea cu energie electrică, fiind mobilizate și la această oră un număr de 97 echipe. În data de 9 ianuarie, la ora 12:00, situaţia se prezenta astfel:
  • în judeţul Constanţa este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate o linie electrică aerienă de medie tensiune total, 15 linii de medie tensiune parțial şi 58 posturi de transformare, fiind afectate 7 localităţi ( General Scărișoreanu, Furnica, Dumbrăveni, Mereni, Ciobanița, Osmancea și Viroaga-parțial). În municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.
  • în judeţele Tulcea, Călăraşi și Ialomița au fost realimentate toate localitățile dar se mai înregistrează deranjamente individuale și colective determinate de condițiile meteo, pentru remedierea cărora se intervine.
……….. E-DISTRIBUȚIE DOBROGEA În data de 9 ianuarie, la ora 8:00, situaţia se prezenta astfel:
  • în judeţul Constanţa este afectată o linie de înaltă tensiune și au rămas nealimentate o linie electrică aerienă de medie tensiune total, 12 linii de medie tensiune parțial şi 30 posturi de transformare, fiind afectate total sau parțial 6 localităţi (General Scărișoreanu, Furnica, Dumbrăveni, Mereni, Ciobanița, Osmancea). În municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.
  • în judeţele Tulcea, Călăraşi și Ialomița au fost realimentate toate localitățile dar se mai înregistrează deranjamente individuale și colective determinate de condițiile meteo, pentru remedierea cărora se intervine.
În pofida condiţiilor meteo severe, cu temperaturi extrem de scăzute resimțite în câmp până la -30 grade Celsius, cu rafale de vânt de peste 70 km/h şi a condiţiilor de circulaţie rutieră dificile sau drumuri închise, și a lipsei vizibilitaţii în teren (câmp) sub 20 metri, zăpadă troienită și viscolită, echipele vor lucra neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Către unele rețele avariate este nevoie deplasarea în câmp, prin troiene de zăpadă, cu tot echipametul de intervenție purtat de electriceni în spate și mâini, chiar și cu scară necesară pentru a urca pe stâlpi până la rețea. Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparţi şi conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de reţea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).