Economia românească are nevoie, mai mult ca oricând, de stabilitate şi predictibilitate pe toate planurile, astfel încât investitorii să-şi recapete încrederea în perspectivele de creştere şi dezvoltare a afacerilor lor de pe piaţa locală, au declarat, marţi, 23 iulie, reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) în cadrul discuţiilor avute cu oficialii delegaţiei FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Discuţiile oficialilor ACUE cu reprezentanţii celor trei instituţii s-au concentrat pe actualele tendinţe ale pieţelor de gaze naturale şi electricitate, în special în ceea ce priveşte implementarea calendarului de liberalizare.

“Este încurajator faptul că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”, au susţinut reprezentanţii ACUE.

O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 mil. lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de mil. lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă. Reprezentanţii ACUE au explicat că operatorii sunt forţaţi să furnizeze pe o durată de timp nedefinită gaze şi electricitate clienţilor aflaţi în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile. Având în vedere că pentru astfel de clienţi nu există sancţiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situaţie. Această tendinţă este valabilă atât pentru clienţii privaţi, cât şi pentru cei de stat. Foarte importantă în acest sens este propunerea de modificare a Codului insolvenţei, prin care clienţii aflaţi în astfel de situaţii să fie obligaţi să-şi achite datoriile.

În ceea ce priveşte energia regenerabilă, operatorii din domeniu şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea în viitor a producţiei de energie din surse regenerabilă ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2013. Principala idee susţinută de reprezentanţii ACUE este aceea că, principial şi pentru a nu afecta stabilitatea şi predictibitatea mediului de afaceri, modificările schemei de sprijin trebuie să se aplice doar pentru noile investiţii şi nu şi pentru cele finalizate sau în curs de finalizare. Până în prezent, au fost acreditate capacităţi de peste 2.800 MW, iar alte 500 MW sunt în diverse stadii de construire. Investiţiile realizate sau angajate în domeniul energiei regenerabile în România depăşesc 4 mld. de euro, în timp ce contribuţiile la bugetul de stat sunt de peste 500 mil. euro anual.

Sistemul energetic românesc are o nevoie stringentă de investiţii în următoarea perioadă, iar acestea vor putea fi susţinute doar prin contribuţia substanţială a companiilor private care operează pe piaţă şi prin atragerea de noi investitori.

Astfel, ACUE reiterează faptul că este nevoie de acţiuni clare din partea autorităţilor în vederea asigurării unui climat economic stabil, predictibil şi prietenos, care să ofere încredere pentru ca proiectele să fie puse în aplicare.

Reprezentanţii ACUE îşi exprimă disponibilitatea de a colabora în continuare cu autorităţile române pentru a găsi cele mai bune soluţii la problemele actuale, ca premisă obligatorie pentru exploatarea potenţialului semnificativ pe care îl oferă sectorul energetic românesc.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE numără circa 25 de membri, între care grupuri puternice din sectorul energetic, respectiv E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, Electrica, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajati şi o au cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 mld. de euro.