Investiții, Investiții și iar Investiții – tema cheie a evenimentului Ziua energiei, din cadrul Forumului @24 trends for 2024, o inițiativă a Digi24 și CONAF Romania

Digi24
27 mai 2024
11:00 - 14:00

Federația ACUE a participat la Ziua energiei, în cadrul Forumului @24 trends for 2024, o inițiativă a Digi24 și CONAF Romania, care reunește  timp de 5 zile cei mai mari jucători din întreaga economie cu scopul de a carta evoluția economică a României într-un an important, cu patru rânduri de alegeri. Pentru domeniul energetic 2024 este și un an crucial de transformare.
➡️“Pentru perioada următoare cei trei pași esențiali în domeniul energetic sunt Investiții, Investiții și iar Investiții”, a subliniat Ondrej Safar, vicepreședinte ACUE care a explicat că obiectivele tranziției energetice nu pot fi atinse fără actualizarea sistemului energetic, pe toate componentele lui. Investițiile vor asigura pe termen mediu confortul energetic cu costuri mai scazute pentru consumatori, chiar dacă azi este nevoie de un efort investițional.
➡️“Ritmul tranziției este unul care din teren se vede foarte alert si uneori ne punem problema dacă avem nu numai resursele financiare ci și cele umane necesare realizării obiectivelor. Asta nu înseamnă însă abandonarea direcției ci necesitatea de a planifica realist și de a ne pregăti diferite scenarii . Însă din toate scenariile nu pot lipsi consumatorii care trebuie și ei să își schimbe obiceiurile și mentalitatea de consum. Tranziția este un parteneriat” a arătat Suciu Mihaela, membru al Board ului ACUE.
➡️ George Agafitei, membru al Board ului ACUE, perioada următoare este definită de „Rețele, Rețele, Rețele”, preluând colegial sintagma propusă de Ondrej. “Trebuie să fim conștienți că toată energia verde nou intrată în sistem trebuie conectată la rețele care vor trebui să se transforme fundamental. Vom trece de la rețele tradiționale la unele inteligente, care trebuie sa integreze tehnologiile noi, care, între altele, au impact pozitiv pentru sănătate”.
Dana Raluca Daraban, directorul executiv al ACUE a punctat necesitatea unui cadru decizional coordonat.
➡️ Asigurarea tranziției energetice se poate face în mod realist numai prin colaborarea tuturor autorităților cu putere de decizie în mai multe domenii- de la economie, la energie, mediu, fonduri europene, până la ministerul muncii și toți actorii din domeniul energetic. Deciziile trebuie să se bazeze pe cifre, studii și evaluari realiste, nu pe percepții și subiectivism.
➡️Costul inițial al tranziției este unul substanțial, dar există instrumente de suport prin diverse programe specifice. La nivel european există o gândire care corelează aceste linii de suport și susține consumatorii în acest proces. Pe plan local, acestea se află în administarea mai multor entități care trebuie să colaboreaze strâns. Și în România este necesară o valorificare a acestei priviri integrate, cu urgență.
➡️Subiectul tranziției energetice se va regasi cu siguranță pe agenda politică în campaniile din acest an, e important să nu ne mai contestăm obiectivele ci să ne concentrăm pe soluții și realizarea unui plan de actiune coordonat.

Citește mai multe