Eurogas, cu sprijinul ACUE, a organizat ieri conferința on-line “Acordul Verde EuropeanCum poate îndeplini obiectivele Europa Centrală și de Est”, care s-a bucurat de participarea oficialilor europeni și români, alături de reprezentanți ai Eurogas, ACUE și ai altor companii importante din sector.

Vă invităm, în cele ce urmează, să citiți principalele declarații din cadrul conferinței.

Adina Vălean, Comisarul European pentru Transport:

„Întrucât sectorul transporturilor se concentrează pe redresarea după criză, avem ocazia să reconstruim mai bine – pentru a face sistemele noastre de transport mai rezistente, mai inteligente și mai curate. Combustibilii alternativi durabili au un rol de jucat aici. Săptămâna viitoare voi prezenta noua noastră strategie pentru o mobilitate durabilă și inteligentă, care va prezenta modul în care intenționăm să abordăm tranzițiile duale de decarbonizare și digitalizare necesare pentru a ne asigura că sistemul nostru de transport este potrivit pentru viitor.”

Eric Stab, președintele Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și CEO al ENGIE România:

„Gazul are un viitor într-o Europă decarbonizată. Credem cu tărie că gazele naturale, în perioada de tranziție și, progresiv, gazul verde – biogaz, biometan, hidrogen – vor juca un rol important în mixul energetic al Uniunii Europene în următoarele decenii. România, având resurse semnificative de gaze naturale, o infrastructură mare și un potențial foarte bun pentru hidrogen verde și biometan, este bine plasată pentru a juca un rol activ în strategia UE de decarbonizare pe termen lung.”

Philippe Sauquet, președintele Eurogas:

„Înainte de iarnă, încălzirea caselor la un cost accesibil și în cel mai eficient mod devine un subiect deosebit de relevant. Gazul și soluțiile inovatoare de gaze au un potențial extraordinar în îndeplinirea obiectivelor UE de reducere a emisiilor într-un mod rentabil și acceptabil din punct de vedere public, ceea ce este deosebit de important pentru regiunea Europei Centrale și de Est.”

Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri:

Tranziția energetică ar trebui să ofere Europei Centrale și de Est (ECE) oportunități de creștere sustenabilă, noi locuri de muncă și dezvoltare tehnologică. De aceea este important să identificăm un cadru flexibil, care să permită statelor membre să identifice cel mai eficient mod de a-și transforma economiile cu suportul și acceptarea cetățenilor. Trebuie să avem ca țintă dezvoltarea de tehnologii noi, de înaltă eficiență și nepoluante ca să putem oferi consumatorilor un mix energetic cu emisii de carbon cât mai reduse.

Implementarea obiectivelor Pactului Verde European necesită eforturi și măsuri pe termen lung și un angajament puternic din partea tuturor statelor membre UE. Pactul Verde și Agenda Digitală vor fi în centrul acțiunilor viitoare ale UE. În ciuda dificultăților din 2020 cauzate de pandemie, procesul de transformare prin care trebuie să treacă sectorul energetic prezintă și oportunități imense, care au nevoie de o abordare flexibilă.

În viziunea noastră, regiunea ECE are un potențial imens de dezvoltare. Tranziția pentru ECE va necesita investiții importante în producția de energie, în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale și în implementarea unui nou model de piață bazat pe energie curată și flexibilă, inclusiv gaz verde”. Rețelele trebuie adaptate pentru a putea prelua gazul din surse curate. ECE are nevoie să atragă investiții consistente în noi capacități de producție cu tehnologii noi, avansate, care să vizeze și gazul curat.

În acest sens, trebuie să avem în vedere reglementări mai bune și practici ca să ne asigurăm că piața va facilita integrarea sistemelor energetice în noile condiții.

Cu siguranță, gazul natural este combustibil de tranziție, are o contribuție importantă la securitatea energetică și va facilita înlocuirea cărbunelui.

Cristian Bușoi, președintele comisiei ITRE din Parlamentul European:

Cred că este un moment în care ar trebui ca împreună să identificăm oportunitățile pe care România și țările ECE le au în tranziția energetică.

Țintele UE pentru 2030 și 2050 sunt foarte provocatoare pentru statele membre care depind într-o măsură mare de combustibili fosili. Schimbările structurale de care sectorul energetic are nevoie au consecințe sociale și economice profunde. Pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050 avem nevoie de politici orizontale consistente pentru perioada de tranziție verde. Este imperativ să vedem că politicile de mediu și cele pentru sectorul energetic se susțin reciproc și nu este una subsecventă celeilalte. Noi cei care facem politicile trebuie să ne asigurăm ca acestea să fie consistente. Tranziția trebuie să fie sustenabilă economic, să avem grijă să nu lăsăm nicio regiune în urmă, trebuie să ținem cont că statele membre au un punct de plecare diferit, că trebuie să asigurăm securitatea alimentării cu energie în continuare, să țintim independența energetică a UE și mai ales să asigurăm energie la costuri suportabile pentru cetățeni.

Gazul este o soluție fezabilă ca să atingem țintele pentru 2030, în special pentru România și țările ECE unde încă avem energie pe bază de cărbune. Gazul va facilita tranziția energetică pentru acestea.

Corina Popescu, CEO Electrica SA și membru al Consiliului Director al Federației ACUE:

Este clar că gazul este combustibilul de tranziție. Unitățile pe gaz cu tehnologii de înaltă eficiență pot asigura cu succes integrarea în sistem și echilibrarea producției de energie regenerabilă.

Piața gazelor din România s-a liberalizat începând cu 1 iulie 2020 și trebuie depuse eforturi pentru ca aceasta să se maturizeze. De asemenea, trebuie continuate proiectele de interconectare a țării noastre cu statele vecine. Și piața de energie electrică se va liberaliza complet de la 1 ianuarie 2021. Când vorbim de decarbonizare trebuie să privim sistemul per ansamblu piețele de energie și de gaze. Trebuie ca România să aibă și o strategie pentru hidrogen și să analizeze și alte surse alternative de energie curată ca să poată investi inteligent în dezvoltarea infrastructurii.

Lucian Petrică Rusu, secretar de stat pentru energie Secretariatul General al Guvernului:

Gazul natural este combustibilul de tranziție către o economie fără emisii de carbon, susține integrarea în sistem a energiei regenerabile și contribuie la reducerea emisiilor.

România susține țintele ambițioase ale UE pentru reducerea emisiilor. Am început înlocuirea cărbunelui într-un proces care va fi implementat gradual. Credem că gazul va fi o punte solidă care va face trecerea de la cărbune la energie din surse regenerabile.

România are o piață energetică solidă, joacă un rol important în regiune și are un mix energetic echilibrat.

Guvernul consideră că sectorul energetic poate fi un motor pentru recuperarea economiei afectată de pandemie. Încurajăm companiile naționale să facă investiții și dorim capitalizarea lor.

De exemplu, Trangaz a elaborat un plan elaborat de dezvoltare a rețelei pe 10 ani conform cu obiectivele și politice UE. Compania a finalizat faza I a gazoductului BRUA, care va conecta Bulgaria și România cu Ungaria și Austria. Compania a finalizat conectarea României cu Republica Moldova.

Un alt obiectiv este să începem exploatarea gazelor din Marea Neagră astfel încât România să devină un pilon al securității energetice în regiune și încurajăm și dezvoltarea hidrogenului.

Împreună într-o Europă unită, unde nicio țară nu va fi lăsată în urmă, vom găsi calea cea mai bună pentru tranziția către o economie verde”.

Înregistrarea conferinței aici https://www.youtube.com/watch?v=L1ZfUPWPwkk