Foaie de parcurs – de la criza energiei la eficiență energetică
30 mart. 2023
Daniela Dărăban, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, a vorbit în cadrul evenimentului „Reinventarea pieței, soluție la criza energetică?” accentuând o serie de aspecte esențiale legate atât de măsurile luate în criza energiei, cât și felul în care trebuie să ne raportăm la piața de energie, politici și investiții necesare pentru viitor.
Iarna ușoară din 2022-2023 a diminuat din impactul situației generate de războiul din Ucraina, dar un astfel de context ar putea să nu se mai repete în sezonul 2023-2024
În contextul creşterilor abrupte de preţ la energie, consumatorul casnic din România a fost protejat într-o măsură foarte mare.
În același timp, ritmul decontărilor pentru furnizori a rămas cu un decalaj de câteva luni. Cheltuiala pe care statul român încă trebuie să o înregistreze, este în urmă, astfel că se decontează o cheltuială veche, la preţurile mai mari.
Banii din Fondul de Tranziţie vin din suprataxa care se pune pe anumite categorii de producători de energie şi sursele prognozate la acest fond vor scădea, iar, în acest context, vrem să vedem cât mai repede o decizie prin care să ne asigurăm că sursele disponibile în acest cont sunt ceea ce şi-a asumat statul că va aloca pentru compensarea reducerii de preţ la consumatori.
Este vitală colaborarea intensă între stat și sectorul privat pentru atragerea de fonduri disponibile (PNRR, RepowerUE) pentru proiectele din energie
Sunt necesare investiții pentru a asigura creșterea de noi surse de energie, conectarea lor, stocarea de energie pe de-o parte și de politici care să încurajeze eficiența energetică pe de alta.
New market design pune accentul pe o creştere semnificativă mix-ului regenerabilelor şi a energiilor curate
Dezbaterea integrală, în materialul video de mai jos:
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok