Într-o discuție amplă despre energie, eficiență și cum se vede viitorul energetic reflectat în facturile noastre, realizată de DCNews cu directorul executiv al ACUE, Daniela Raluca Dărăban a subliniat că:
➡️Ceea ce construim în energie azi este pentru generațiile viitoare și e important să răspundem așteptărilor și dorințelor acestora. Studiile arată că tranziția energetică este dorită, așteptată de cetățeni, mai ales cei tineri care înțeleg necesitatea eficienței energetice și nu o văd ca pe o raționalizare așa cum percep generațiile mai vârstnice. Opțiunile de alimentare cu energie devin din ce în ce mai diverse și publicul trebuie să aibă ocazia de a alege cea mai potrivită variantă.
➡️În 10-15 ani, filosofia sectorului se va schimba definitiv, de la surse mari cu transport pe distanțe mari la comunități independente și producție cât mai apropiată. Asistăm la o transformare fundamentală, o revoluție chiar, pe care trebuie să o pregătim. Cu planuri, cifre, foarte serios. Este necesară mai multă implicare în politici reale, pe termen lung din partea autorităților care își exercită mai mult rolul de administrator decât cel de realizator de politici.
➡️Niciodată nu a fost nevoie de atâtea investiții în timp atât de scurt în energie – vom avea nevoie de o combinare între investiția privată, fondurile europene și cele publice, pentru a putea fi ținute sub control tarifele și pentru a realiza schimbările de care avem nevoie.
➡️Trebuie să prindem acest tren al investițiilor în energie, sunt fonduri disponibile mai mult ca niciodată dar, din nou, e nevoie de o acțiune coordonată și de planificare pentru a putea valorifica aceste oportunități.

Interviul integral poate fi vizionat aici: