Competitivitatea pieței de gaze naturale este una reală, existând câteva zeci de furnizori care au lansat oferte multiple și cu opțiuni variate ce pot fi consultate pe site-ul ANRE, a declarat Eric Stab, Președintele ACUE și Preşedinte & CEO al ENGIE Romania, care coordonează activitatea ENGIE în Europa de Est, în cadrul conferinței online Politicile energetice românești în context european. Liberalizarea pieței energiei în România, organizată de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) și agenția de comunicare strategică Links Associates, în parteneriat media exclusiv cu RRA și Rador.

“Competiția ne obligă pe toți, actori mai mari sau mai mici, să fim mai agili, iar câștigătorul acestei competiții este consumatorul. Consumatorul de astăzi este unul exigent, în căutare constantă de informații, care ia decizii în funcție de mai mulți factori: prețul, calitatea și diversitatea serviciilor furnizate, experiența interacțiunii cu furnizorii, reputaţia acestora”, a subliniat domnia sa.

Referitor la preț, Eric Stab a făcut câteva precizări care să clarifice structura prețului pentru clientul final: “Prețul final pe care-l plătește clientul se compune din: costul de achiziție al gazului ca marfă pe piața angro, care reprezintă peste jumătate din prețul final, la care se adaugă tarifele de transport, de înmagazinare și de distribuție stabilite de ANRE. Pe lângă acestea, prețul final include și costurile operaționale aferente furnizării gazului, acestea având cea mai mică pondere în prețul final. Revenind la costurile de achiziție, trebuie să avem în vedere că acestea sunt semnificativ mai mari iarna, în condițiile în care mai mult de două treimi din consumul anual este realizat în sezonul rece, când condițiile de aprovizonare sunt mult mai complexe. Pentru a acoperi necesarul de consum al clienților noștri în sezonul de iarnă recurgem la trei surse de aprovizionare: gazul produs în țară, cel înmagazinat în depozite și cel importat”.

Având un portofoliu mare de clienți, securizarea surselor de aprovizionare pentru a răspunde nevoii de consum a clienților noștri este principala noastră preocupare, a continuat domnul Stab explicând: “De aceea, având o abordare prudentă, securizăm din timp volumele necesare pe perioada iernii pentru a nu fi expuși potențialelor majorări de preț determinate de o cerere mai mare pe piață. De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că prețurile luate în prezent drept referință la bursele externe sunt cele pentru livrări pe termen scurt (ziua sau luna următoare). Prețurile pentru livrările din iarna 2020 sau pentru anul viitor sunt astăzi, pe aceste burse, de două ori mai mari decât cele pe termen scurt. De aceea, tranzacțiile pe termen scurt nu pot fi luate ca unica referință de preț”.

Până acum, tranzacțiile efectuate în cadrul programului „gas release” sunt încă limitate. Chiar și în situația mult așteptată de toți actorii pieței în care acest program își va produce efectele scontate, volumele tranzacționate în cadrul acestui program pot reprezenta în 2020 până la 9% din total de consum și 25% în 2021, a menționat Eric Stab.

În funcție de evoluția componentelor enumerate mai sus și pe măsură ce tranzacțiile din programul ”gas release”, vor crește ca număr și volum, efectele acestora vor fi reflectate în prețul final, atât pentru clienții casnici cât și pentru cei industriali.

Puteți urmări speech-ul integral și întreaga conferință aici: https://www.youtube.com/watch?v=lDJ-MQPLs00&feature=youtu.be