Acordul Verde European este, pentru industriile noastre, cea mai ambițioasă transformare pe care a avut-o sectorul nostru, prin care trece și va continua să treacă multe decenii, ca să nu spunem câteva secole, și este o provocare imensă pentru noi toți, a spus Eric Stab, președintele Federației ACUE și CEO al ENGIE Romania, la deschiderea conferinței „Acordul Verde european: Cum poate îndeplini obiectivele Europa Centrală și de Est?”, organizată on-line de Eurogas, cu sprijinul ACUE.

„În ciuda faptului că rolul gazului în această transformare este pus la îndoială, cred că mulți dintre noi suntem de acord că gazul natural este energia necesară unei tranziții energetice durabile, că Europa are nevoie de gaze naturale pentru a înlocui alți combustibili a căror amprentă de carbon este mai problematică și că gazul poate, sub formă de soluții mai ecologice, cum ar fi biogazul, biometanul sau hidrogenul verde, să contribuie, de asemenea, semnificativ la strategia de decarbonizare a continentului nostru ”, a declarat Eric Stab.

El a subliniat: „Industria gazelor din România, o țară care este al doilea mare producător de gaze naturale al Uniunii Europene și un important furnizor de securitate viitoare a aprovizionării cu energie, cu resursele semnificative de gaze descoperite în Marea Neagră, este, cred și sunt sigur că alți vorbitori vor confirma acest lucru, conștientă de responsabilitățile sale în acest sens. Modul de a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor, calendarul asociat, precum și măsurile de sprijin financiar sunt totuși esențiale pentru atingerea obiectivelor  sectorului nostru. Anumite țări, precum România și multe altele din regiune, au, de asemenea, un punct de plecare diferit, mai ales în comparație cu Europa de Vest. România dorește, în mod legitim, să se bucure de beneficiile economice și sociale de a avea resurse notabile de gaze și de a le aduce la țărm. De asemenea, România dorește, în mod legitim, să își dezvolte infrastructura de gaze naturale, atât prin interconectări mai bune cu țările vecine, cât și prin extinderea rețelei sale naționale de transport și distribuție, pentru a se asigura că mai mulți consumatori se bucură de confortul termic al încălzirii cu gaz în loc să fie nevoiți să folosească lemnul din pădurea din apropiere. În același timp, este la fel de important ca România să facă pași graduali, dar hotărâți, în direcția decarbonizării ulterioare a producției sale de energie și dezvoltarea alternativelor de gaze verzi la gazele naturale. Credem că nu ar trebui să ne opunem electrificării și gazificării. Nu ar trebui să ne opunem nici infrastructurii de gaze și electricitate. Ambele s-au bucurat de investiții semnificative în trecut și ambele vor necesita investiții suplimentare majore în viitor. Costul realizării, de exemplu, a electrificării depline a necesităților de încălzire ar fi uriaș pentru comunitate, din punct de vedere tehnic este foarte dificil și ar duce, de facto, prin principiile de socializare a reglementării infrastructurii, la o creștere puternică a tarifelor reglementate aferente infrastructurii energiei electrice și a gazelor naturale, făcând din ce în ce mai puțin accesibilă energia pentru consumatori”.

Factorii de decizie europeni și naționali vor forma, în următoarele săptămâni, luni și ani, în mod semnificativ viitorul energiei, viitorul gazului și deciziile viitoare, cum ar fi cea privind taxonomia sau alocarea fondurilor UE pentru diferite tipuri de proiecte trebuie urmărit cu atenție pentru a vedea dacă ne putem atinge obiectivul într-un mod rentabil, accesibil și durabil.

La finalul discursului său, președintele ACUE a spus: „Permiteți-mi să închei citându-l pe Confucius, care a spus “Calea este scopul”, un citat atribuit adesea lui Mihail Gorbaciov, în timp ce Steve Jobs a spus “Călătoria este recompense”. Ei bine, vă propun să fim de acord că, acum, când știm destinația pe care o țintim, și anume neutralitatea climatică, calea ar trebui să fie scopul nostru și călătoria recompensa noastră! Să începem cu toții împreună această călătorie! „.

Vă invităm să vedeți înregistrarea conferinței aici: https://www.youtube.com/watch?v=L1ZfUPWPwkk