Federația ACUE a fost invitată la Profit TV pentru a vorbi despre eficiența energetică și proiectul lansat în mai cu sprijinul unui grant din fonduri norvegiene. Daniela Dărăban, Directorul executiv, a insistat asupra mai multelor fațete ale ideii de eficiență energetică, a căror abordare integrată ne poate ajuta să obținem același confort cu mai puțin consum de energie. Pentru locuințe și clădiri, spre exemplu, pot fi coordonate eforturile de izolare și etanșeitate cu cele privind soluțiile de încălzire și răcire, cu metodele de iluminat și cu capacitatea de a monitoriza efectele tuturor acestor măsuri. La aceste acțiuni se adaugă și accesarea unor surse de energie alternativă.
„Suntem într-unul dintre cele mai importante momente din energie. În momentul de față ne mutam într-o altă logica de dezvoltare – de la producția realizată la capacitați mari și transportată pe distanțe mari, la producția realizată în unități mici, transportată pe distanțe mai mici.” a subliniat Daniela Dărăban.
Rețelele de distribuție se vor transforma fundamental pentru a acomoda aceste schimbări, dar este nevoie de coordonarea planurilor astfel încât investiții care durează cate 2-3-4 ani să poată fi făcute din timp pentru a raspunde nevoilor din viitor și pentru a integra eficient producția de energie curată.
Proiectul „Eficiența energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente” prilejuiește abordarea acestor teme împreună cu experți și comunități și își propune la final, realizarea unui model de bune practici pentru o comunitate energetică, prin studiul prevăzut în proiect.
Interviul integral poate fi vizionat aici: