Eficiența energetică presupune un consum inteligent de energie. Ca să știm ce avem de făcut, plecăm de la o evaluare a modului în care consumăm energia, pas esențial pentru a identifica zonele în care putem îmbunătăți eficiența.  În mod concret, cum evaluăm modul de consum? Avem la dispoziție următoarele opțiuni: un audit energetic, monitorizarea lunară a indexului de consum, identificarea principalelor surse de consum de energie în locuința sau clădirea dumneavoastră, evaluarea eficienței energetice a echipamentelor și dispozitivelor pe care le utilizați. Modificările pentru un consum eficient țin, în primul rând, de modificări de comportament, după care vin soluțiile tehnice și aici mai avem un aliat. Din ce în ce mai des, Inteligența Artificială (IA) devine un element esențial în viața noastră de zi cu zi, iar în domeniul energetic joacă un rol crucial în optimizarea consumului și a distribuției de energie electrică, având implicații directe în eficiența energetică a locuințelor.

Calea inteligentă spre eficiența energetică

În sectorul rezidențial, IA este deja folosită în sistemele de monitorizare și control pentru a optimiza consumul de energie. Locuințele care utilizează inteligența artificială în procesul de alimentare și consum excelează în gestionarea energiei, optimizând consumul pe baza datelor în timp real, modelelor de ocupare și condițiilor meteorologice. Aceasta analizează permanent comportamentul, preferințele și modelele ocupanților pentru a personaliza condițiile mediului interior, cum ar fi iluminarea, temperatura și calitatea aerului. Prin analize predictive și control proactive, algoritmii IA identifică oportunitățile de economisire a energiei, reducând risipa și minimizând și impactul asupra mediului. În plus, algoritmii IA permit clădirilor inteligente să detecteze în avans potențiale probleme de întreținere și defecțiuni ale echipamentelor. Prin monitorizarea continuă și analizarea tiparelor de date, soluțiile bazate pe inteligență artificială pot anticipa nevoile de întreținere și pot declanșa intervenții în timp util, reducând timpul de nefuncționare și reparațiile costisitoare.

Aplicații practice pentru acasă

Cum vi se pare ideea de a putea vizualiza consumul individual de energie al tuturor echipamentelor din locuință pe telefonul mobil? Acest lucru este posibil prin ceea ce numim tehnica dezagregării consumului ce poate fi utilizată în eforturile de gestionare și conservare a energiei pentru a identifica zonele cu un consum ridicat și potențiale măsuri de eficientizare. Un astfel de sistem include trei componente principale:

  • Un contor inteligent special. Aceasta nu are nicio legătură cu contorul instalat de distribuitorul de energie electrică și nici menirea să transmită automat indexul.  Se conectează în tabloul electric general pentru a măsura doar circuitul general al gospodăriei. Echipamentul trebuie să fie capabil să monitorizeze și să transmită date cu un nivel ridicat de granularitate. Din punct de vedere al metodei de instalare, echipamentul este non-invaziv, adică nu presupune modificări la instalația electrică.
  • Algoritmi avansați de IA și metode numerice – capabile să proceseze datele colectate de acest contor special și să identifice tiparele de consum ale principalilor consumatori de energie electrică din gospodărie;
  • Interfața cu utilizatorul final – platformă WEB sau aplicație mobilă prin care poți vedea consumul de energie în timp real și poți primi alerte atunci când apare o anomalie în consumul unui echipament.

Iată cum funcționează: Contorul special monitorizează consumul general de energie electrică și transmite datele într-un cloud centralizat pentru procesare. În cloud, algoritmii avansați de IA și metode numerice complexe analizează consumul general și identifică, automat, consumul particular al fiecărui echipament relevant din locuință. Aceste informații sunt puse la dispoziția utilizatorului printr-o interfață digitală de tip website sau aplicație mobilă.

Prin dezagregarea consumului general, putem identifica echipamentele care sunt ineficiente fie din cauza nivelului de degradare, fie din cauza unui regim deformant de funcționare. Spre exemplu, sistemul monitorizează consumul de energie al frigiderului și sesizează și informează utilizatorul când apar anomalii în graficul de consum. Aceste anomalii pot să apară datorită unor defecte sau datorită unui nivel de degradare ridicat al frigiderului.

Mergând mai departe, un astfel de sistem ne-ar putea ajuta să reducem risipa de energie prin evidențierea consumului de “mers în gol”. Consumul de “mers în gol” într-o gospodărie se referă la energia electrică consumată de echipamentele electronice sau electrocasnice atunci când acestea sunt conectate la priză, dar nu sunt în mod activ utilizate pentru a efectua o anumită sarcină. De exemplu, atunci când un aparat electronic este lăsat în modul stand-by, acesta continuă să consume energie electrică, chiar dacă nu este folosit. Consumul de ”mers în gol” contribuie la creșterea facturilor de energie electrică și la irosirea resurselor. Sistemul inteligent de monitorizare va oferi utilizatorului informații referitoare la costul acestui tip de consum și îl va influența pozitiv în a lua măsuri de eficiență energetică.

O altă capabilitate a unui astfel de sistem sunt alarmele. În momentul când plecăm de acasă, sistemul ne-ar putea avertiza că am lăsat lumina pornită într-una din încăperi.

Pare o tehnologie a viitorului, dar astfel de sisteme se dezvoltă chiar la noi în țară. La Cluj-Napoca, consorțiul Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca alături de start-upul Renergia și compania Electrica S.A. au anunțat în premieră demararea unui proiect pilot care își propune dezvoltarea unui sistem IA care să vină în sprijinul eficientizării consumului de energie din clădiri.

Până atunci, o altă aplicație a IA în consumul casnic de energie vizează utilizarea termostatelor inteligente. Aceste echipamente au la bază algoritmi IA pentru a identifica modelele de utilizare a energiei într-o gospodărie și pentru a ajusta setările de temperatură în consecință. Aceste dispozitive optimizează programele de încălzire și răcire pentru a reduce risipa de energie fără a compromite confortul dorit.

În cazul termostatului inteligent, procesul începe cu o perioadă de învățare în care utilizatorul introduce manual temperatura dorită. Echipamentul folosește aceste informații ca mărimi de intrare pentru algoritmul de IA, care mai ține cont de sezonalitate, temperatura exterioară și de zilele din săptămână (printre altele). Așadar, odată antrenat, termostatul va fi capabil să seteze în mod automat temperatura. Spre exemplu va ști că miercuri la ora 20 în luna februarie temperatura preferată de utilizator este de 22 grade Celsius. Sursa de încălzire din gospodărie va fi controlată în totalitate de termostatul inteligent dar utilizatorul va putea să opteze pentru alte intervale de temperatură prin comenzi manuale.

Implementarea tehnologiilor bazate pe IA în eficiența energetică aduce multiple beneficii, precum reducerea consumului, identificarea și remedierea rapidă a problemelor și, nu în ultimul rând, economii semnificative la facturile de energie electrică.

Viitorul eficienței energetice în locuințele noastre se conturează astfel ca unul inteligent, unde IA joacă un rol central în gestionarea și conservarea energiei. Prin adoptarea acestor tehnologii inovatoare, ne îndreptăm către un mediu mai sustenabil și o utilizare mai eficientă a resurselor.

Mai multe informații aici : https://eficient-energetic.ro/case-inteligente/