În fiecare an, distribuitorii de energie electrică din țara noastră se pregătesc din timp pentru sezonul rece. Ei au planuri de intervenție pentru avariile care pot interveni în condiții meteo severe astfel încât reconectarea consumatorilor afectați să poată fi făcută în cel mai scurt timp posibil.

Tipurile de avarii cauzate de viscolul/vântul puternic sunt stâlpi rupți/îndoiți, linii electrice rupte, izolatori sparţi şi conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de reţea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce un arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

Aceste evenimente obligă operatorii de distribuție la intervenţii dificile, pe un front de lucru extins în spaţiu şi diversificat sub aspectul lucrărilor necesar de a fi executate, în termenul cel mai scurt şi în condiţii meteo vitrege.

Accesul echipelor de intervenție la stâlpii și liniile avariate și realizarea reparațiilor poate dura mai mult timp dacă viscolul puternic se menține la intensitate mare (peste 60-70km/h).

În caz de avarie, echipele operatorilor și cele ale contractorilor acestora au ca prioritate intervenția la liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți.

Distribuitorii colaborează îndeaproape cu autoritățile locale și inspectoratele pentru situații de urgență astfel încât accesul echipajelor de intervenție în teren să se poată face în cel mai scurt timp posibil.

Durata restabilirii alimentării cu energie electrică depinde de următorii factori:

  • Accesul echipelor în teren la zonele avariate (viscolul puternic care bate cu o viteză de peste 60 km/h îngreunează semnificativ operațiunile de deszăpezire și, implicit, intervenția echipelor; operatorii cooperează îndeaproape cu autoritățile centrale și locale responsabile pentru deszăpezire astfel încât tehnicienii să poată ajunge cât mai repede în zonele unde s-au înregistrat avariile; operatorii și-au dotat, în ultimii ani, echipele de intervenție cu șenilate și alte echipamente și utilaje performante care să le faciliteze accesul la zonele avariate chiar și în condiții meteo grele.
  • Intensitatea viscolulului/vântului – trebuie să scadă sub 50-60 km/h pentru ca tehnicienii operatorilor să poată interveni la stâlpii/liniile afectate)
  • Dimensiunea avariei – rețeaua poate fi afectată pe zone extinse, iar reparațiile necesită un timp mai mare de execuție.

Toți distribuitorii au asigurate servicii de call-center, care sunt îmbunătățite permanent astfel încât consumatorii să poată să anunțe cât mai repede și mai ușor întreruperile de alimentare cu energie electrică și să poată afla timpii estimați pentru reconectare.

În dialogul periodic cu autoritățile și inspectoratele de situații de urgență, operatorii au propus soluții de îmbunătățire a comunicării, în beneficiul consumatorilor, pentru reconectarea lor cât mai rapidă în cazul avariilor provocate de condițiile meteo nefavorabile.

Federația ACUE a pregătit câteva sfaturi utile pentru consumatori, pentru perioada rece a anului cu vreme nefavorabilă, care pot fi accesate aici

https://www.acue.ro/media/noutati/contacte-utile-pentru-anuntarea-intrer…

https://www.acue.ro/media/noutati/sfaturi-utile-pentru-perioada-rece-anului

https://www.acue.ro/media/noutati/perioadele-de-iarna-grea-cu-episoade-d…