„Înțelegem nevoia unor măsuri urgente în situații de criză, dar nu îmbrățișăm plafonarea prețului la energie. Nicio țară europeană nu a intervenit atât de abrupt, printr-un pachet de măsuri așa de amestecate. Este trist să vedem că vorbim de plafonare. Industria a atras atenția că politica de intervenții asupra preţurilor la energie nu va aduce nimic bun mai ales în zona de investiții”, a declarat Daniela Dărăban, Directorul Executiv al Federației ACUE, la o dezbatere privind Plafonarea prețului la gaze, organizată de Asociația Energia Inteligentă și Spot Media.

Operatorii nu au fost consultați pe tema plafonării, a subliniat Daniela Dărăban. “Membrii ACUE au luat act de măsurile adoptate în Senat. Noi nu contestăm măsurile, ci modul în care se iau astfel de decizii. Ne scapă motivul pentru care industria nu este consultată în mod real. Sperăm ca în Camera Deputaților, la dezbateri, să existe mai multă bunăvoință în a fi ascultați actorii pieței”.

Potrivit ACUE, problema fundamentală o reprezintă modalitatea în care sunt scrise articolele din proiectul de lege adoptat în Senat. Modalitatea de aplicare a compensării și plafonării este greoaie și avem nevoie de clarificări. Nu este clar tot ce ține de documentația pentru decontul către furnizori.

Valoarea reală a costurilor pe care furnziorii le vor înregistra nu este recunoscută, a mai menționat Directorul Executiv al ACUE: “Dacă vrei plafonare și o marjă maximă de profit a furnizorilor, atunci ar trebui reglementat și faptul că furnizorii nu trebuie să înregistreze pierderi. Industria nu-și permite să finanțeze aceste scheme de sprijin dacă nu are suficient cash-flow. Dacă nu se acceptă costul real al energiei și gazelor și un model de compensare fluent și rapid atunci impactul pe cash-flow va fi foarte mare și există riscul ca furnizorii să nu mai aibă fondurile necesare achiziționării energiei și gazelor pentru consumatorii din protofoliu”.