Întrebarea zilei, astăzi, pusă de Dana Raluca Daraban, Directorul Executiv al ACUE, la Forumul despre Restructurare, organizat de Financial Intelligence: Care sunt sursele de finanțare pe care noua ordonanță de urgență, în pregătire, le indică pentru plata datoriilor acumulate de stat față de furnizorii din energie pentru aplicarea plafoanelor de preț pentru consumatori? Proiectul de OUG menționează că cele două instituții care achită furnizorilor banii plătiți de aceștia, în avans, în baza verificărilor realizate de ANRE, pot face plățile datorate din alte linii bugetare, dar nu indică și economiile identificate în bugete. Deci ce linii bugetare, la Ministerul Muncii și Ministerul Energiei, sunt supradimensionate, astfel încât să poată acoperi sumele pe care statul roman, prin schema de finanțare, și le-a asumat să le plătească?
Furnizorii de energie înregistrează o întârziere la plată, în medie, de trei-patru luni, ultima raportare a ANRE fiind la nivelul lunii decembrie 2022. România este singura țară care finanțează schema de sprijin pentru consumatorii de energie prin intermediul companiilor de furnizare. Acestea au reușit să traverseze o perioadă de criză fără precedent, fără probleme în securitatea alimentării clienților, fără întârzieri în plata pe lanț a jucătorilor de energie cu sprijinul sistemului bancar.

Dărăban (ACUE): Sper ca miniştrii de resort să spună, mâine, care e suma exactă estimată a se asigura pentru plata furnizorilor de energie