Creșterea prețurilor energiei din ultimele luni nu este cauzată de liberalizarea pieței, ci de majorarea dramatică pe piețele angro, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din România (ACUE), în cadrul unei videoconferințe organizate de DC News. Piața angro din România a fost liberalizată cu mult timp în urmă. De asemenea, situaţia României nu este unică. Majoritatea ţărilor din Europa se confruntă cu o creștere a costurilor de cumpărare a energiei.

Referitor la tema de dezbatere a conferinței “Compensare vs plafonare” ca soluție pentru atenuarea impactului creșterilor la consumatorul final, Daniela Dărăban a precizat: “Credem că cea mai bună variantă este ajutorul financiar în funcție de venit. Salutăm adoptarea pachetului pentru protecția consumatorului vulnerabil, care este de natură a asigura sprijin financiar pentu un eșantion reprezentativ de consumatori aflați în ipostaza vulnerabilității energetice. Orice decizie ar lua autoritățile, ne dorim ca înainte să consulte industria. Mecanismele de intervenție trebuie să fie calibrate în funcție de rolul și impactul fiecărui element care formează prețul final pentru consumator. Perspectiva unor schimbări haotice a cadrului legislativ sau de reglementare este un risc care poate declanșa schimbări dramatice la nivelul jucătorilor din piață. Orice intervenție care poate duce la vulnerabilizarea financiară a furnizorilor din motive nejustificate, se va reflecta în piața angro, care va ajunge să aiba evoluții impredictibile”.

Directorul ACUE a mai declarat că se pare că există o confuzie generalizată conform căreia companiile de furnizare beneficiază de contextul creșterii prețurilor: “Furnizorii cumpără ceea ce este disponibil pe piață. În baza informațiilor publice, ca o medie generală – peste jumătate din facturi, în cazul gazelor naturale chiar mai mult, reprezintă costul de achiziție al furnizorilor pentru a cumpăra energia din piețele libere. Se adaugă tarife reglementate și alte taxe și o marjă de furnizare marginală din pretul clientului final și din care furnizorii își acoperă costurile cu gestionarea clienților și a activităților aferente acestora”.