La proiectele de lege, votul final din Parlament este “ceva decis”, nu se conturează ca fiind rezultatul unor discuții cu partenerul de dialog social.

Credibilitatea României ca partener pentru investitori și la nivel de politici europene depinde de capacitatea noastră de a traduce discuțiile în fapte, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), la Forumul Gazelor, organizat de Financial Intelligence.

„Nu zic că nu există potențialul României în ceea ce priveşte gazele naturale, dar eu mă întreb ca cetățean și nu ca reprezentant al Federației ACUE cât de mult putem să vorbim fără să concretizăm. Pe mine mă depășește efectiv acest lucru și încep să devin un pic mai acidă vizavi de cifrele privind gazele naturale. Bineînțeles că gazul este un combustibil de tranziție, bineînțeles că avem nevoie de el. Dar nu mai vreau să aud de strategii pentru că acelea durează patru ani până să fac și după aceea sunt depășite. Eu vreau un plan de acțiune în care să fie implicate toate ministerele și cumva toate direcţiile să fie coroborate astfel încât să răspundem cu coerență la întrebări de bază în energie”, a precizat Dărăban.

  • Care este mixul energetic al României 2030-2040-2050?
  • Care sunt condițiile necesare pentru mixul energetic dorit?
  • Ce investiții trebuie să facem, inclusiv în transport și distribuție, pentru că în momentul de față vorbim de hidrogen, dar după cum știm fonduri pe Fondul de Modernizare nu sunt pentru distribuție.
  • Care este viitorul rețelei de gaze?
  • Când și cum decidem să facem tranziția către hidrogen?
  • Care este consumul energetic al României 2030-2040-2050?
  • Este prețul acceptabil la energie, în funcție de mixul energetic? Care este prețul marginal derivat din mixul energetic dorit, plecând de la premisa că prețul marginal va avea un efect important în prețul final al energiei, implicit în energia electrică?
  • Cum creștem producția locală de tehnologii necesară decarbonizării?
  • Care este evoluția cadrului de reglementare european și cum se poziționează România? Ştim foarte bine că avem în continuare situații de politici sau intenții de politici la nivel european pe care România nu are poziție. Neavând poziție, nu negociază. Iar asta se stabileşte cu industria, ţinând cont de ce spune industria.

Dana Daraban, ACUE: Credibilitatea României ca partener pentru investitori și la nivel de politici europene depinde de capacitatea noastră de a traduce discuțiile în fapte