„Schema unică de plafonare a preţurilor la energie a mutat costul inițial al crizei energetice în bugetele furnizorilor”

„Pentru activitatea de distribuție, este esențial modul în care se va intra în noua etapă de reglementare”

„Achiziția de energie pentru consumul propriu tehnologic poate fi gândită într-un mod mai eficient ”

România a aplicat o schemă unică de plafonare a preţurilor la energie, care a deplasat costul inițial al crizei energetice în bugetele furnizorilor care nu și-au recuperat nici acum sume datorate de la finalul lui 2022, deși în lege se prevăd 45 de zile pentru plată, a declarat Dana Dărăban, directorul executiv ACUE, la Forumul Energiei 2023, organizat de Financial Intelligence.

Furnizorii de energie s-au confruntat cu riscuri semnificative de lichiditate, pe lângă schimbările de reglementare și provocările mari în gestionarea riscurilor de volume și preț. Prețurile energiei electrice de pe piața angro au crescut cu 532% între ianuarie 2021 și august 2022 (Power Barometer 2022), iar prețul futures de referință pe gaze naturale (TTF olandez) a ajuns la sfârșitul lunii august 2022 la 339 EUR/MWh, de 18 ori nivelul observat la începutul lui 2021. Furnizorii au fost cei mai expuși volatilităţii preţurilor de pe piaţa angro, iar capacitatea de a procura lichiditate suplimentară a fost redusă sever sau, în unele cazuri, epuizată.

Citește mai mult:

Dana Daraban, ACUE: „Furnizorii de energie nu și-au recuperat nici acum sumele de la finalul lui 2022, deși în lege se prevăd 45 de zile pentru plată” – video