Știm că piața forței de muncă din țara noastră are nevoie de mai mult de 500.000 de angajați comparativ cu situația actuală, în următorii cinci ani.

Am aflat că apropape 2 milioane de persoane active nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educational.

Constatăm că, desi  copiii petrec mult timp în școală, studiile arată că 42% dintre ei sunt analfabeți functional iar rata abandonului școlar este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Vedem că rezultatele slabe din învățământul preuniversitar afectează mediul universitar dar și piața muncii iar angajatorii se declară nemulțumiți de pregătirea necorelată cu realitatea economică a viitorilor angajați.

Între timp, datele statistice arată că numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi.

CE FACEM?

Este o provocare la care Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie – ACUE invită pe cei interesați și implicați în soluționarea și luarea de decizii privind formarea și pregătirea forței de muncă să participle la dezbaterea “Munca în viitor și viitorul muncii: orientare și formare profesională, pregătire continuă și reconversie profesională” pe care ACUE o organizează în data de 10 iulie, cu ocazia celei de-a 40-a ediții a “Trofeului Electricianului” – cel mai important concurs profesional din domeniul energiei electrice. Dezbaterea va avea loc la Iași, la Hotel Internațional – sala Sofia, între orele 11.00 – 13.30 fiind invitați, alături de membri ACUE, reprezentanți ai autorităților centrale și locale cu atribuții în problematica supusă dezbaterii.