Companiile de distribuție a energiei electrice din țara noastră, membre ale Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), au început anul 2017 cu noi denumiri, după ce au demarat un amplu proces de rebranding.

Acest proces vine ca urmare a alinierii la prevederile legislației europene și naționale, care au rolul de a elimina eventualele confuzii de identitate în rândul consumatorilor şi de a încuraja competitivitatea pe piaţa de energie.

Legea 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, Ordinul ANRE nr. 5/2015 precum și legislaţia europeană impun companiilor integrate într-un grup din domeniul energiei, care au mai mult de 100.000 clienţi, să facă separația legală, funcțională și contabilă între activitatea de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale și cea de furnizare, respectiv de producție. Separarea are în vedere inclusiv denumirea și identitatea vizuală a operatorului de distribuție diferite faţă de cele ale furnizorului astfel încât să se evite confuzia în rândul consumatorilor ca urmare a asemănărilor dintre denumirile firmelor cu activități diferite, care fac parte dintr-o companie integrata.

Astfel, Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Distribuție Banat și-au schimbat numele, la finele anului trecut, în E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuție Dobrogea şi, respectiv, E-Distribuţie Banat.

Noile denumiri ale celor trei companii de distribuție din cadrul grupului Electrica SA sunt, începând de la sfârșitul anului trecut: Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord (fosta Filială de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Muntenia Nord); Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord (fosta Filială de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Nord); Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud (fosta Filială de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Sud).

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2017, CEZ Distribuţie și-a schimbat denumirea în Distribuţie Oltenia, iar E.ON Distribuţie România, operator de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, funcţionează pe piaţă sub denumirea Delgaz Grid.

Celălalt operator semnificativ de distribuţie a gazelor naturale, afiliat al grupului ENGIE, îşi desfăşoară activitatea sub numele de Distrigaz Sud Reţele.

Stabilirea unor denumiri diferite pentru operatorii de distribuţie şi cei de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale este o măsură care va conduce la creşterea concurenţei în sectorul energetic, inclusiv a gradului de informare a clienţilor şi a nivelului de satisfacţie a acestora.