Astăzi, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea pentru un plan major de recuperare. Pentru a garanta că redresarea este durabilă, echitabilă, incluzivă și corectă pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune să creeze un nou instrument de recuperare, Next Generation EU, încorporat într-un buget UE puternic, modern și modernizat pe termen lung.
Potrivit unui comunicat de presă al CE, Comisia a prezentat, de asemenea, programul său de lucru ajustat pentru 2020, care va acorda prioritate acțiunilor necesare pentru impulsionarea redresării și rezilienței Europei.
Coronavirusul a zguduit Europa și lumea din temelii, testând sistemele de asistență medicală și bunăstare, societățile și economiile noastre și modul nostru de a trăi și de a lucra împreună. Pentru a proteja viețile și mijloacele de viață, pentru a repara piața unică, precum și pentru a construi o recuperare durabilă și prosperă, Comisia Europeană își propune să valorifice întregul potențial al bugetului UE. Următoarea generație a UE (NEXT GENERATION EU) de 750 de miliarde de euro, precum și consolidări direcționate la bugetul UE pe termen lung pentru 2021-2027 vor duce la forța financiară totală a bugetului UE la 1,85 trilioane de euro.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Planul de recuperare transformă provocarea imensă cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu numai prin sprijinirea recuperării, ci și prin investițiile în viitorul nostru: Acordul verde european și digitalizarea vor stimula locuri de muncă și creșterea economică, rezistența societăților noastre și sănătatea mediului nostru. Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să fie în conformitate cu provocările cu care ne confruntăm cu toții. Cu Next Generation EU oferim un răspuns ambițios.”
În completarea eforturilor naționale, bugetul UE este plasat în mod unic pentru a asigura o redresare socio-economică corectă, repararea și revitalizarea pieței unice, pentru a garanta condiții de concurență echitabile și pentru a sprijini investițiile urgente, în special în tranzițiile ecologice și digitale, care mențin cheia pentru prosperitatea și rezistența viitoare a Europei.
Următoarea generație UE va strânge bani, ridicând temporar plafonul resurselor proprii la 2,00% din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să își folosească ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde de euro pe piețele financiare. Această finanțare suplimentară va fi canalizată prin programele UE și rambursată pe o perioadă lungă de timp în bugetele viitoare ale UE – nu înainte de 2028 și nu după 2058. Pentru a ajuta acest lucru într-un mod corect și împărtășit, Comisia propune o serie de noi resurse proprii. În plus, pentru a pune fondurile la dispoziție cât mai curând posibil pentru a răspunde celor mai urgente nevoi, Comisia propune modificarea actualului cadru financiar multianual 2014-2020, pentru a face o finanțare suplimentară de 11,5 miliarde de euro disponibilă deja în 2020.
Vă rugăm să aflați mai multe aici https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_940