Sistemul energetic european a fost pus la încercare în această perioadă marcată de criza COVID-19, însă și-a dovedit puterea, a declarant ieri comisarul European pentru energie Kadri Simson în Parlamentul European.

În prezent nu există niciun impact asupra securității aprovizionării pentru cetățenii europeni și întreprinderi, a spus domnia sa, subliniind faptul că “suntem într-un moment crucial și trebuie să avansăm: proiectele există, soluțiile sunt disponibile, acum este momentul să acționăm”.

Planul de acțiuni stabilit de Comisia Europeană se axează pe trei piloni: eficiența energetică, energia regenerabilă și integrarea sectorială.

Comisarul european pentru energie a subliniat faptul că Planurile naționale de energie și climă sunt mai importante ca niciodată, acestea urmând să fie busola pentru direcționarea investițiilor Green Deal în cadrul viitorului Plan de recuperare al UE.

“Am solicitat statelor membre să se asigure că vor veni cu planuri ambițioase, dar încă ne lipsesc câteva planuri. După cum știm, termenul limită era sfârșitul anului trecut. Ne lipsesc încă câteva. Săptămâna trecută am avut Consiliul Energetic Informal. Fără toate planurile, este dificil pentru Comisie să-și finalizeze evaluarea! Îmi plănuisem să vin cu o primă evaluare intermediară înainte de vară, dar am decis să aștept să avem toate planurile. Este urgent să primim planurile rămase dacă dorim ca evaluarea impactului cumulativ al contribuției la nivelul UE și situațiile specifice pentru fiecare stat membru să aibă un impact asupra planului complet pentru ambiția climatică pentru 2030”, a precizat Simson.

Vă invităm să citiți pe larg intervenția comisarului aici:

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/simson/announcements/speech-commissioner-simson-energy-solutions-high-level-debate-role-industry-implementation-european_en