Analiza EURELECTRIC: Impactul COVID 19 asupra clienților și a societății
13 apr. 2020
Eurelectric, organizație care reprezintă interesele industriei de electricitate în Europa, a publicat recent o analiză a impactului COVID 19 asupra clienților și a societății.
Iată principalele concluzii:
Întreruperea cauzată de criza coronavirusului evidențiază cât de mult se bazează societățile moderne pe electricitate. Electricitatea este esențială pentru operarea tuturor echipamentelor medicale din spitale. Aceasta asigură comunicarea la timp a informațiilor importante între guverne și cetățeni. Permite milioanelor de oameni care se limitează acum la casele lor să recurgă la telemuncă pentru a-și face treaba și la site-urile de comerț electronic pentru a-și face cumpărăturile.
Cererea de energie electrică este afectată diferit pe piețe. În Germania, schimbările au fost minime. Franța și Italia au înregistrat o scădere semnificativă a cererii de +/- 20%. Prețurile au scăzut în toată UE la circa 20 € / MWh în majoritatea țărilor. Prețurile la carbon au scăzut cu aproximativ 40%.
În calitate de furnizori de servicii esențiale, companiile energetice au protocoale și planuri de urgență în vigoare pentru a asigura funcționarea normală a instalațiilor lor și furnizarea serviciilor. Utilitățile au luat măsuri rapide pentru a izola și proteja lucrătorii în funcții critice și nu vedem riscuri în ceea ce privește securitatea aprovizionării pentru moment. Cu toate acestea, este extrem de important să se asigure mobilitatea personalului cheie pentru inspecția, operarea și întreținerea centralelor electrice și a instalațiilor de rețea.
Furnizorii de energie electrică lucrează îndeaproape cu guvernele, iar mulți amână plata facturilor pentru clienții vulnerabili și întreprinderile mici care se confruntă cu dificultăți severe. O serie de companii energetice din toată Europa au luat, de asemenea, inițiative voluntare pentru a-și sprijini clienții, cum ar fi aranjamentele de plată și nici o politică de deconectare.
Chiar dacă în prezent nu există situații amenințătoare de sistem, sectorul energetic este afectat în mod natural de restricțiile introduse de guvernele UE pentru a combate răspândirea virusului. Prețurile scăzute, intervențiile guvernamentale și clienții care se luptă să plătească vor afecta inevitabil bilanțurile utilităților.
Pachetele de salvare guvernamentale tind să fie concentrate asupra industriilor cu impact imediat. Pentru a sprijini o redresare durabilă care stă la baza obiectivelor climatice ale UE, programele de recuperare și investițiile ar trebui să fie orientate către inițiative care pot facilita decarbonizarea și electrificarea accelerată.
În acest context, Eurelectric solicită guvernelor naționale și instituțiilor UE:
Luați în considerare acțiuni suplimentare sau o mai mare flexibilitate în ceea ce privește liniile directoare și reglementările, acolo unde este necesar, pentru a permite personalului specializat să călătorească pentru inspecția, operarea și întreținerea instalațiilor critice și să se asigure că centrele și instalațiile de control rămân suficient personal.
Luați măsurile necesare pentru a ajuta companiile energetice să abordeze presiunea financiară rezultată din deciziile guvernului de a amâna plata facturilor, dacă este cazul.
Asigurați-vă că planurile europene de investiții și programele de recuperare economică sunt pe deplin compatibile cu obiectivele climatice ale UE și susțin electrificarea și decarbonizarea economiei UE prin vizarea investițiilor în tehnologii critice pentru tranziția energetică.