Cei mai buni electricieni din ţară au fost premiaţi ieri, la Iaşi, în cadrul ediţiei aniversare cu numărul 40 a Trofeului Electricianului.

Trofeul Electricianului a fost, pentru al doilea an consecutiv, câștigat de către echipa E-Distribuție, la secțiunea Distribuție.

Ediția din acest an a adus echipei Delgaz Grid locul I şi Trofeul Electricianului la secţiunea Mentenanţă.

Federația ACUE a premiat cel mai tânăr concurent la proba pe scenă a acestui concurs profesional cu o îndelungă tradiție. Acesta se numește Zifceac Ludovic și este angajat la SDEE Transilvania Nord. Din cei 120 de concurenți la etapa națională a Trofeului Electricianului, 42 s-au calificat la proba pe scenă (primii 6 de la fiecre meserie).

Alte trei locuri întâi au revenit echipelor Delgaz Grid la specializările: exploatare de medie şi joasă tensiune, montare şi reparaţii instalaţii de medie şi joasă tensiune şi defectoscopie.

Performanţele Delgaz Grid din acest an nu s-au oprit aici, 2 premii întâi individuale fiind adjudecate la defectoscopie şi montare şi reparaţii instalaţii de medie şi joasă tensiune. Joi, 11 iulie, la festivitatea de premiere reprezentanţii Delgaz Grid au urcat pe podium de 12 ori pentru a-şi ridica trofeele, premiile şi menţiunile câştigate după trei zile de concurs.

Și Distribuție Oltenia a avut premii la fiecare probă. La MT și JT concurenții Distribuție Oltenia de la individual au obținut clasarea pe locurile 1, 3 și 4, iar la proba pe echipă – compania a ocupat locul 2. Concurenții Distribuție Oltenia au obținut primele două locuri la proba practică PRAM, iar proba practică pe scenă Exploatare stații – s-au situate pe locul 1 pe echipe și locul 1 si 2 la individual.

Echipa SDEE Muntenia Nord a ocupat locul I la secțiunea “Montare și reparații echipament primar din stațiile electrice de transformare de 110/MT kV”.

Rezultatele complete ale SDEE Muntenia Nord la concursul pe echipe sunt următoarele:

  •  Locul I la Secțiunea “Montare și reparații echipament primar din stațiile electrice de transformare de 110/MT kV”;
  •  Locul al III-lea la Secțiunea “Electrician Măsurare Energie Electrică”;
  •  Locul al III-lea la Secțiunea “Defectoscopie”.

În cadrul probelor individuale, s-au evidențiat Liviu Pricope (Sucursala Galați), care a obținut premiul I la Secțiunea „Montare și reparații echipament primar din stațiile electrice de transformare de 110/MT kV” și George Cristinel Andronescu (Sucursala Buzău), care a obținut premiul al II-lea la Secțiunea “Electrician Măsurare Energie Electrică”.

Prima zi de concurs a debutat cu proba teoretică, cea de-a doua zi fiind dedicată probei practice, aceasta reprezentând nu doar un test profesional contra-cronometru, ci şi o excelentă pregătire pentru situaţiile dificile din activitatea de zi cu zi a electricienilor. După cumularea rezultatelor celor două probe a urmat spectaculoasa probă pe scenă, cu public, care a desemnat câştigătorii competiţiei la cele şapte categorii din concurs.

La competiția de la Iaşi au participat peste 120 de specialişti de la principalele companii de distribuţie a energiei electrice şi companii prestatoare de servicii energetice: Societăţile de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, E-Distribuţie, Distribuţie Oltenia, ADREM şi Delgaz Grid.

Specializările de concurs au fost : exploatare staţii de transformare, exploatare reţele de medie şi joasă tensiune, PRAM (protecţii şi automatizări), măsură energie electrică, montare şi reparaţii echipament primar 110 kV şi medie tensiune din staţii de transformare, montare şi reparaţii instalaţii de medie şi joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene şi subterane) şi defectoscopie linii electrice subterane de medie şi joasă tensiune.

Organizator al evenimentului de la Iaşi alături de Electrica, Delgaz Grid a predat ştafeta către E-Distribuţie, companie care va organiza ediţia de anul viitor a Trofeului Electricianului;

Trofeul Electricianului este un eveniment de tradiţie, probabil cel mai longeviv şi de anvergură concurs profesional din România.

În fiecare an faza naţională se desfăşoară în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, patronul şi protectorul celor ce lucrează în sectorul energetic.