Echipa ACUE a organizat, în perioada 17-18 noiembrie, la hotel Kronwell din Brașov, seminarul “Consumul fraudulos de energie – aspecte teoretice şi practice”. La eveniment au participat cca 50 de participanți – reprezentanți ai membrilor ACUE, ai Ministerului Energiei, Jandarmeriei Române, Poliției Române, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și procurori de la parchetele Piatra Neamț, Tg Mureș, Brașov, Sighișoara, Reghin, Odorheiu Secuiesc, avocați, ONG-uri.

În urma dezbaterilor, participanții au concluzionat că anumite prevederi ale Ordinului ANRE nr.121/2015 sunt incompatibile cu prevederile Codului Penal, instanțele fiind sesizate excesiv cu analiza şi judecarea unor dosare penale având ca obiect furturile de energie, din care puține sunt soluționate cu pedepsirea făptașilor.

Atât magistrații, cât și operatorii au subliniat importanța modificării legislației astfel încât să fie permisă soluționarea cauzelor de furt prin conciliere directă pentru a nu mai încărca instanțele cu dosare penale.

De asemenea, ACUE va elabora propuneri de modificări legislative pentru care va solicita punctul de vedere al instituțiilor abilitate să instrumenteze cazurile de furt de energie electrică și de gaze naturale, astfel încât instituțiile implicate în elaborarea legislaţiei în domeniul energetic să aibă o imagine clară asupra problematicii dezbătute în cadrul seminarului.

Prezentarile din cadrul evenimentului pot fi consultate aici:

02.informare_brasov_2016_0

01.11.11._2016_consum_fraudulos_de_energie_-update_cu_doc._discutie_ordin__0