Începând cu luna noiembrie a.c. Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a devenit federaţie patronală, organizaţie reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate energie, petrol şi gaze, respectiv minerit energetic.
Reorganizarea ACUE în Federaţie Patronală a fost determinată de intrarea în vigoare a Legii dialogului social nr. 62/2011 şi are scopul menţinerii calităţii de partener social în negocierile cu organizaţiile sindicale şi patronale.
Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie s-a înfiinţat, practic, în luna mai 2012, la iniţiativa membrilor fondatori: Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie – Producţie şi Distribuţie (ACUE-PD) şi Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie – Furnizare şi Servicii Comune (ACUE-FSC), fiind continuatoarea în drepturi a ACUE.
După înfiinţarea Federaţiei ACUE, s-au făcut demersuri pentru recunoaşterea reprezentativităţii acesteia la nivel de sector de activitate energie, petrol şi gaze, minerit energetic. Astfel, în şedinţa publică din 9 august 2012, Tribunalul Bucureşti a constatat îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate cerute de lege iar sentinţa a devenit definitivă şi irevocabilă în noiembrie 2012.
Federaţia ACUE, cunoscută deja ca ACUE, va continua activitatea începută încă din 2007 în scopul reprezentării, susţinerii şi apărării interesele membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane juridice şi fizice, atât în plan naţional, cât şi internaţional, potrivit prevederilor statutare şi în acord cu prevederile legale. ACUE îşi va concentra activităţile pe elaborarea, implementarea si sprijinirea regulilor privind concurenţa pe piaţă şi susţine îmbunătăţirea predictibilitatii in domeniul legislativ.
Membrii Federaţiei sunt grupuri puternice din sectorul energetic, respectiv E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, Electrica, RWE Power România, CONGAZ, WIROM GAS care angajeaza, in total, peste 20.000 de angajati si o au cifra de afaceri anuala estimate la peste 4 miliarde de euro.Companiile care fac parte din ACUE isi reiterează deschiderea pentru colaborarea cu instituţiile statului în vederea găsirii unor soluţii concrete pentru problemelor economiei, în general, respectiv ale pieţei de energie, în special, în interesul deopotrivă al operatorilor, cât şi al clienţilor.
Pentru mai multe informaţii vă invităm să vizitaţi noul website, la adresa www.acue.ro.
Biroul de Presă al Federaţiei ACUE