➡️”Cea mai importantă parte în discuția despre energie este cum arată viitorul? Pentru că ce decidem și ce facem astăzi va fi cu noi în 2050 #concret #pragmatic este cheia pentru investițiile de azi, care vor fi active și vor servi clienții în anul 2050”, a spus Ondrej Safar, Președintele ACUE, și CEO al CEZ, la Energy CEO Gala, organizată de The Diplomat Bucharest.
➡️”Trebuie să stabilim cum va arăta viitorul, care va fi rolul nostru, care va fi rolul consumatorilor, ce fel de mașini vom conduce etc. Pentru toate acestea va trebui să investim eficient ASTĂZI, pentru că centrul activității noastre este clientul care plătește prin tarif ceea ce investim. Și e important ca ceea ce facem să fie future proof (pregătit pentru viitor)”- a arătat Odrej Safar.
Energia regenerabilă este una dintre cele mai importante direcții de urmărit. Trebuie să ne asigurăm că rețelele vor putea integra valul de noi surse și noi prosumatori.
➡️@Mihaela Suciu, General Manager al Distribuție Energie Electrică România, companie membră ACUE, a punctat câteva din provocările cheie ale domeniului în condițiile tranziției energetice.
„80% din rețele de distribuție sunt funcționale dinainte de anul 2000. Avem nevoie de finanțări nerambursabile, va fi foarte greu de recuperat numai prin tarif pentru că va fi presiune pe utilizatori. Injecția energiei verzi, creșterea numărului de prosumatori ne face să fim atenți la lucrările pe care le avem, pentru că sistemul de distribuție poate să fie depășit.”
Deficitul de cash flow și deficitul de resursă umană specializată sunt următoarele două presiuni din domeniul distribuției.
➡️Eric Stab, CEO al Engie și Membru al Board-ului ACUE, a vorbit despre necesitatea unei convergențe între gaz și electricitate, în mod special în România, care are un potențial excepțional.
Securitatea resurselor, una dintre pietrele de temelie a sectorului, s-a dovedit a nu fi garantata, în ultimul timp. România poate deveni cel mai mare producător de gaz din Europa în 2027, un avantaj important. “Cum ne asigurăm că avem un gaz care este convergent cu electricitatea? Cum ne asigurăm că nu aruncăm aceste rețele de gaz, cum le pregătim pentru etapele următoare? Gazul este o parte a soluției care ar putea sprijini și celelalte două componente de temelie în energie, respectiv accesibilitatea și sustenabilitatea”.
România poate explora și alte variante, cum sunt biometanul, cu 20 TWh anual potential, care reprezintă aproape întregul necesar de energie al țării. Toate acestea sunt opțiuni valide care ar trebui să se regăsească într-un plan strategic.
➡️ Dana Raluca Daraban, Director Executiv al ACUE, moderator al discuției, a subliniat nevoia de stabili încrederea în dialogul cu autoritățile astfel încât reglementările și legislația să poată ține pasul cu dezvoltarea domeniului energetic și să faciliteze dezvoltarea nu să o frâneze.
Dezbaterea integrală, în materialul video de mai jos: