1. Home
  2. Structuri de conducere

Organele de conducere decizionale ale Federaţiei sunt:

Adunarea Generală

Consiliul Director

Preşedintele Consiliului Director

Adunarea Generală ACUE

Adunarea Generală

Adunarea Generală este organul suprem al Federaţiei şi este alcătuită din toţi membrii acesteia.

Adunarea Generală se ţine cel puţin o dată pe an.

Conducere

Ondrej Safar

Președinte

Ondrej Safar

Inginer electrotehnist, absolvent al Universității Tehnice din Praga, președintele Federației ACUE, Ondrej Safar este un bun cunoscător al piețelor de energie din Balcani. Până la jumătatea anului 2018, Safar a condus Sepaș Enerji, companie turcă membră a Grupului CEZ, anterior coordonând operațiuni ale Grupului în Bulgaria și România. S-a alăturat echipei CEZ în aprilie 2004. În noiembrie 2005, lua drumul Olteniei pentru a se alătura colegilor din Grupul CEZ în România. În cadrul unui mandat de 7 ani, s-a ocupat de construcția propriu-zisă a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac, dar și de managementul facilităților de producere a energiei regenerabile – hidro și eoliană sau de coordonarea CEZ Vânzare. Începând cu 1 august 2018, Ondrej Safar a preluat activitatea CEZ în România, devenind noul Country Manager și Președintele Directoratului CEZ România.

Nicolas Richard

Vicepreședinte

Nicolas Richard

Nicolas Richard, CEO ENGIE România și vicepreședintele Federației ACUE, și-a început cariera în cadrul Grupului ENGIE, în anul 2000, unde a dobândit o experiență vastă în activitățile principale ale Grupului (Distribuție, Furnizare, Managementul Energiei, Soluții Energetice), cu precădere în operațiunile care au implicat managementul clienților casnici și corporate. S-a alăturat, în 2003, Direcției Internaționale a Gaz de France (precursorul ENGIE) și a fost implicat în procesul de privatizare a companiei Distrigaz Sud (astăzi ENGIE Romania). Și-a continuat cariera coordonând activitatea de vânzare de gaze naturale către clienții business strategici din mai multe țări ale grupului, cum ar fi Italia, Ungaria și Austria. Ulterior, și-a completat experiența profesională ca responsabil cu activitatea de achiziție de energie pentru portofoliul de clienți din România. S-a reîntors în Franța pentru a conduce o filială de servicii a Grupului ENGIE axată pe dezvoltarea serviciilor energetice și a soluțiilor verzi pentru clienții corporate și municipalități. A revenit în România la sfârșitul anului 2016, fiindu-i încredințată activitatea de marketing și de vânzări, iar din 2021 a devenit Director General Adjunct ENGIE România. Nicolas este absolvent al facultății de Psihologie din Paris, specialitatea Marketing şi Comunicare.

Volker Raffel

Volker Raffel

Cu o vechime de 22 de ani în cadrul E.ON, Volker Raffel este absolvent de studii tehnice universitare, cu specializarea Fizică (Universitatea din Karlsruhe, Germania), precum și de studii de inginerie în Franța (Institut National Polytechnique de Grenoble), cu specializarea Energie și Energie nucleară. În ultimii ani a deținut diverse funcții de conducere, cea mai recentă fiind de Director pentru Managementul Energiei, Comunicare și Coordonare la PreussenElektra, compania de energie nucleară a grupului. În România, a făcut parte din echipa implicată, începând cu anul 2004, în procesul de privatizare a fostei Electrica Moldova, ulterior fiind director general adjunct al companiei de distribuție până în anul 2008. Începând cu data de 1 august 2021, Volker Raffel a preluat poziția de CEO al E.ON România.

Carlo Pignoloni

Carlo Pignoloni

Carlo Pignoloni este CEO & Country Manager Enel Romania. A absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică la Universitatea Politehnică din Milano și s-a alăturat Grupului Enel în 1990, ocupând de-a lungul anilor mai multe poziții în arii diferite de business ale Grupului. Carlo a condus în perioada 2008-2011 operațiunile din România ale Enel Green Power. Anterior preluării funcției de CEO și Country Manager Enel Romania, Carlo Pignoloni a fost manager al operațiunilor Enel Green Power în Italia.

Mirela Dima

Mirela Dima

Absolventă a unui MBA de la Open University Business School din Londra (2010) și cu o diplomă de inginer de la Universitatea Tehnică din București, Mirela Dima și-a început cariera în sectorul energetic în anul 2000, ocupând diferite poziții de execuție și management în cadrul FDFEE Electrica Muntenia Sud și devenind parte din echipa CEZ din 2006. A fost Director Executiv și membru al Directoratului CEZ Vânzare (unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România) până în 2016, când a preluat și continuă să conducă agenda de reglementare pentru activitatea de furnizare, distribuție și producție a celor 7 companii cumpărate de fondurile administrate de Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA) în martie 2021.

Dan Pantilie

Dan Pantilie

Dan Pantilie și-a început cariera în 1985 ca inginer, în cadrul Întreprinderii de rețele și instalații de distribuție a gazelor naturale București, devenind Șef Departament Tehnic începând cu anul 1993 și, mai apoi, Director Tehnic Dezvoltare și Investiții în anul în 1998, în cadrul aceleași societăți. În 2002, este numit Președinte al Autorității Naționale de Reglementare în sectorul gazelor naturale până în 2005 când revine la Distrigaz Sud SA, ocupând poziția de Director General Adjunct. Odată cu unbundling-ul activității de distribuție de cea de furnizare, Dan Pantilie este numit Director General al filialei de distribuție a gazelor naturale, nou creată, Distrigaz Sud Rețele. De-a lungul carierei sale, a fost Președintele Consiliului de Administrație al mai multor societăți precum: Pozagas – societate de înmagazinare a gazelor naturale din Slovacia, Congaz și Wirom, în prezent fiind președinte al Depomures, precum și membru în Consiliul de administrație al Egaz Degaz – societate de distribuție gaze din Ungaria.

Alessio Menegazzo

Alessio Menegazzo

Alessio Menegazzo s-a alăturat Enel în 2009. În prezent, ocupă funcția de director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale al companiilor Enel din România. Coordonează o echipă responsabilă de promovarea unui sistem de dezvoltare durabilă, bazat pe crearea de valoare în comun atât pentru companie, cât și pentru comunitate, și de integrarea sustenabilității în centrul culturii corporative a Enel. Înainte de a se alătura Enel, a fost director general al Camerei de Comerț Italiene din România. Alessio Menegazzo este membru în consiliul de administrație al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie și membru al Institutului Aspen România. A absolvit Universitatea din Genova, cu o diplomă în Științe internaționale și diplomatice, cu specializare în țările în curs de dezvoltare.

Gabriel Sîrbu

Gabriel Sîrbu

Gabriel Sîrbu are o experiență de 22 de ani în domeniul energiei, în special pe zona de reglementare, de dezvoltare a afacerii și management. În perioada 2000-2009 a ocupat poziția de Director General în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale fiind responsabil de coordonarea departamentului de prețuri și tarife iar începând din 2009 lucrează în cadrul Grupului E.ON România. Cele mai recente poziții ocupate au fost de Director General al fostei companiei de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, E.ON Gaz Furnizare, între anii 2017 și 2020 și de Director de Reglementare a Afacerii, între 2016-2017. Din luna octombrie 2020, Gabriel Sîrbu deține poziția de Expert Reglementare Strategică fiind consultantul pe această zonă al CEO E.ON România. Este absovent al Universității din București, specializarea inginerie.

Ștefan Frangulea

Ștefan Frangulea

Începând cu 4 ianuarie 2022, Ștefan Alexandru Frangulea a preluat funcția de Chief Financial Officer al Electrica SA. Absolvent al Academiei de Studii Economice, Finanțe, Bănci, Asigurări și Burse de Valori, precum și al programelor profesionale Executive MBA ale Wirtschaftsuniversität Wien (WU) și IEDC Bled School of Management, Ștefan  Frangulea are 20 de ani de experiență în domeniul financiar-sectorul bancar și energetic.

Adrian Tighici

Adrian Tighici

Inginer absolvent al Facultății de Construcții și Arhitectură din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, specializarea instalații și titular al Diplomei de Studii Aprofundate, profilul instalații, Adrian Tighici este un specialist cu o experiență de peste 40 de ani în domeniul instalațiilor, din care 23 de ani în domeniul gazelor naturale. În primii 18 ani de activitate, a fost inginer proiectant instalații în cadrul Institutului Județean de Proiectare Vaslui. Apoi s-a înscris pe un drum al pionieratului în domeniul gazelor naturale înființând prima societate de proiectare și execuție sisteme de alimentare cu gaze naturale din județul Vaslui. În iunie 2003, este unul dintre membrii fondatori ai societății GAZ EST S.A., o companie al cărei dublu obiect de activitate îl reprezintă distribuția și furnizarea gazelor naturale. Adrian Tighici este și Vicepreședinte al Asociației Inginerilor de Instalații din România, precum și Președintele de Onoare al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.