Eurogas se angajează să atingă obiectivele Acordului de la Paris și sprijină viziunea pe termen lung a Comisiei Europene asupra unei economii neutre de carbon până în 2050.

Este evident că energia gazoasă va trebui să joace un rol important, pe termen lung, în economia europeană cu climă neutră.

Direcția viitorului cadru al politicii energetice a UE va fi decisivă în furnizarea condițiilor-cadru adecvate pentru decarbonizarea sectorului gazelor naturale.

Strategia UE pentru integrarea sistemelor energetice ar trebui:

• Să ofere condițiile-cadru potrivite pentru calea cea mai rentabilă către decarbonizare. Pentru a face această politică, alegerile trebuie să se bazeze pe o evaluare holistică a costurilor sistemului și să ia în considerare toate externalitățile, în loc să promoveze soluții tehnologice specifice pentru anumite sectoare ca mijloc de finalizare.

• Să ofere încredere investitorilor pentru a îmbunătăți tehnologiile de gaze regenerabile și decarbonizate, printr-un obiectiv obligatoriu la nivelul UE pentru gazele regenerabile și decarbonizate, un cadru armonizat pentru garanțiile de origine și un sprijin direcționat pentru a ajuta tehnologiile imature comercial să ajungă la maturitate.

• Să beneficieze de avantajele infrastructurii existente pe gaz pentru a sprijini o tranziție corectă în toate sectoarele. Sunt necesare reguli clare pentru a facilita integrarea gazelor regenerabile și decarbonizate în infrastructura de gaze, în special hidrogenul. Pentru a crește absorbția pieței și a menține interoperabilitatea infrastructurii de gaz a UE, normele tehnice ar trebui să permită și să favorizeze amestecul de hidrogen și metan.

• Să asigure tranzacționarea gazelor regenerabile și decarbonizate pe o piață competitivă. O piață competitivă și lichidă a gazelor va rămâne esențială pentru competitivitatea industriei UE și pentru a oferi accesibilitatea consumatorilor din UE, dar nu va fi suficientă. Este necesară o proiectare eficientă a pieței pentru a facilita integrarea și tranzacționarea gazelor regenerabile și decarbonizate pentru a atinge obiectivele climatice alături de competitivitate și accesibilitate.

Vă invităm să citiți mai multe aici https://eurogas.org/website/wp-content/uploads/2020/05/Eurogas-input-EU-Strategy-for-Energy-System-Integration.pdf

Noutăți