Digitalizarea este un proces important pentru sistemul energetic atât pentru un schimb eficient de date între operatori în procesul de schimbare a furnizorului, cât și în relația cu clienții, pentru sporirea calității serviciilor prestate.

Silvia Vlăsceanu, directorul general al ACUE, a declarat ieri, în cadrul DigitALL 2021, eveniment online organizat de energynomics.ro, că 2020 a demonstrat cât de importantă este digitalizarea și cât de interconectate sunt sectoarele economice între ele: “Digitalizarea este un câștig dacă am putea spune așa al perioadei de pandemie. Privind înapoi, ar fi fost bine ca în 2020 să fi avut îndeplinită ținta de 80% dintre clienți cu contoare inteligente, așa cum stipula inițial Legea Energiei 123/2012, care a transpus o directivă europeană. Am fi avut o expunere mai mică la risc a celor care fac citirea contoarelor în teren, iar schimbul de date ar fi fost mai eficient. În 2018, legea a fost modificată și s-a obținut o derogare pentru că s-a considerat că România nu poate atinge ținta, iar noul termen este 31 decembrie 2028 pentru clienții casnici. Instalarea contoarelor inteligente și integrarea lor în sisteme inteligente ar fi însemnat și mai puține facturi cu consum estimat de energie și un acces al clienților la consumul lor în timp real”.

Domnia sa a menționat că digitalizarea este importantă și pentru facilitarea procesului de schimbare a furnizorului, care se dorește să fie în 24 de ore în 2026: “Nu am informații ca legislativul sau ANRE să ia în considerare o accelerare a instalării de contoare inteligente. ANRE are un proiect cu finanțare din fonduri europene pentru a realiza o platformă care să faciliteze schimbarea furnizorului în 24 de ore, dar proiectul este de durată. Noi în ACUE am realizat, într-un grup de lucru în care au participat și operatorii de distribuție dar si furnizorii, un ghid prin care am uniformizat etapele procesului de schimbare a furnizorului realizând un template unitar. L-am discutat și agreat și cu AFEER și l-am transmis ANRE, în urmă cu mai bine de un an, pentru a-l supune dezbaterii publice și pentru a fi agreat de piață. Ar fi fost util, până să fie realizat portalul, să avem o procedură unitară agreată de întreaga piață. Din păcate, ANRE încă nu l-a lansat în dezbatere publică”.

Vă invităm să vedeți declarația integrală aici: https://www.youtube.com/watch?v=m40Lm8rrah0

 

Noutăți