Consiliului Investitorilor Străini (FIC) a publicat, astăzi, o scrisoare deschisă adresată domnului Călin Popescu - Tăriceanu - Președintele Senatului, domnului Liviu Dragnea - Președintele Camerei Deputaților, doamnei Viorica Dăncilă - Prim-ministrul României și domnului Eugen Teodorovici - Ministrul Finanțelor Publice, privind transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator și incertitudinea generată de acesta.

FIC arată: “Vă scriem în numele, organizație ce reunește companii a căror cifră de afaceri cumulează peste 180 de miliarde de lei și care angajează aproape 200.000 de persoane. Vă adresăm această scrisoare deoarece angajatorii pe care îi reprezentăm nu înțeleg de ce procesul de adoptare prin lege a ordonanței de urgență care reglementează transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu este finalizat.

În data de 31 octombrie 2017, FIC a transmis o scrisoare similară prim-ministrului în funcție la acea vreme, domnul Mihai Tudose. Am afirmat încă de atunci faptul că nu înțelegem argumentele economice ale acestei decizii și am rugat Guvernul să transmită public și fără echivoc ce problemă dorește să rezolve prin mutarea contribuțiilor și de ce crede că aceasta este o soluție bună. Nu în ultimul rând, ne-am exprimat îngrijorarea că această măsură, în lipsa unui studiu de impact și fără o atentă pregătire a implementării, va avea efecte neprevăzute”.

Organizația susține că mesajele mediului de afaceri au fost însă ignorate și că, în cele trei luni de la aplicare, realitatea a demonstrat că problemele sesizate de angajatori au fost întemeiate și chiar au apărut în plus altele noi. “Acum suntem din nou într-o situație care nu oferă suficientă predictibilitate și stabilitate. Ordonanța de urgență 79/2017 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2018 a fost discutată de Senat și a rămas la nivelul Camerei Deputaților, fiind neclar când și dacă aceasta o va adopta sau modifica”, se precizează în scrisoare.

FIC consideră că mediul privat din România va aprecia finalizarea de către Parlament a acestui proces legislativ astfel încât incertitudinile să înceteze cât mai repede.

Citiți mai multe aici https://www.fic.ro/Documents/view/Scrisoare-deschisa-privind-transferul-contributiilor-sociale-de-la-angajator-la-

Noutăți