Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra piețelor de electricitate din UE: cererea a scăzut cu 7% în prima jumătate a anului 2020 comparativ cu 2019. A fost observată o reducere semnificativă a producției de energie electrică din combustibili fosili (-19%), arată Raportul anual ACER & CEER privind rezultatele monitorizării piețelor interne de electricitate și gaze naturale în 2019. La celălalt capăt, producția de energie electrică din surse regenerabile de energie a crescut cu 12%. În ciuda pandemiei, integrarea pieței a continuat în ritm susținut. Lichiditatea intraday a continuat să crească. În special, volumele continue intraday tranzacționate în prima jumătate a anului 2020 au crescut cu mai mult de 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019

Potrivit raportului, pandemia COVID-19 a provocat o scădere severă a cererii de gaze: -8% față de anul precedent până în mai 2020. Deși nu a revenit încă la nivelurile preliminare, cererea a crescut de la începutul verii. Unele tendințe care au început în 2019 s-au accelerat și mai mult ca urmare a pandemiei: prețurile hub-urilor de gaze din UE au scăzut până la noile minime record (în iunie, prețurile spot ale hub-ului TTF de referință din Olanda au scăzut cu 52% față de anul precedent și cu 77% în comparație cu iunie 2018); activitatea de tranzacționare în hub, susținută de nevoi suplimentare de acoperire, a crescut cu mai mult de o cincime până în iunie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut; iar volumele record de gaz sunt păstrate în depozit.

Ca răspuns la impactul pe care COVID-19 îl are asupra consumatorilor de energie, autoritățile naționale de reglementare au impus o serie de măsuri pentru a proteja consumatorii de energie de la deconectarea aprovizionării cu energie.

Prețurile energiei electrice pentru consumatorii din UE au crescut ușor în 2019, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Prețurile medii ale electricității casnice au crescut în 2019 cu 3,7%, la 21,6 cenți euro / kWh, comparativ cu prețurile din 2018, în timp ce prețurile medii ale consumatorilor industriali de energie electrică au crescut în 2019 cu 7,8%, la 11,0 cenți euro / kWh, în 2019 comparativ cu 2018.

În ceea ce privește gazul, prețurile medii din UE au crescut cu 3,1% pentru consumatorii casnici la 6,5 ​​cenți euro / kWh, cu creșteri notabile ale prețurilor în unele țări.

La fel ca și pe piața energiei electrice, s-au observat variații pe piața gazelor din UE în 2019. Consumatorii casnici de gaze din Suedia au plătit 11,8 cenți de euro / kWh în 2019, ceea ce a reprezentat de aproape trei ori prețul plătit de consumatorii casnici de gaz din România în 2019 (3,4 euro cenți / kWh).

Componența facturilor finale de energie pentru consumatorii casnici a continuat să varieze considerabil în funcție de statele membre. Pe măsură ce sistemul energetic evoluează în următorii ani, este de așteptat ca structura de cost a facturilor la consumatorii de energie electrică să se schimbe. Este posibil ca cheltuielile de rețea să crească în următorii ani pentru a permite o penetrare suplimentară a surselor regenerabile, pentru a permite integrarea comunităților de energie, pentru a satisface cererea crescută de energie electrică și pentru a oferi consumatorilor contoare inteligente care să permită participarea activă din partea consumatorilor de energie.

În medie, 37% din prețul final al energiei electrice a constat din componenta energetică, în timp ce restul de 63% din factura electricității a constat din suma costurilor rețelei, taxelor, impozitelor și alte taxe.

În ceea ce privește gazul, în medie, mai puțin de jumătate din prețul final plătit în 2019 de consumatorii finali a acoperit componenta energetică a facturii anuale de gaz, în timp ce restul a acoperit suma costurilor rețelei, taxelor, impozitelor și a altor taxe.

Vă rugăm să citiți mai multe detalii aici https://www.acer.europa.eu/en/Electricity/Market%20monitoring/Pages/Current-Edition.aspx

Noutăți