Astăzi, 22 mai, Consiliul de Miniștri al UE a adoptat în mod oficial patru noi acte legislative ale UE care redesenează piața de energie electrică a UE pentru a o face potrivită pentru viitor. Acest lucru încheie elementele rămase din pachetul "Energia curată pentru toți cetățenii europeni" și reprezintă un pas important spre finalizarea Uniunii Energiei, respectând prioritățile Comisiei Juncker.

Potrivit unui comunicat de presă, tranziția treptată către o energie curată și o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru.

Pachetul "Energie curată pentru toți cetățenii" stabilește echilibrul corect între luarea deciziilor la nivel european, național și local. Statele membre vor continua să își aleagă propriul mix energetic, dar trebuie să respecte noi angajamente de îmbunătățire a eficienței energetice și a utilizării energiei regenerabile în acest amestec până în 2030. De exemplu, noile norme privind piața energiei electrice, care au fost adoptate astăzi, vor facilita integrarea energiei regenerabile în rețea, vor încuraja mai multe legături între întreprinderi și comerțul transfrontalier și se vor asigura că piața oferă semnale fiabile pentru viitoarele investiții. Normele de astăzi solicită statelor membre să elaboreze planuri de prevenire, pregătire și gestionare a posibilelor situații de criză în furnizarea de energie electrică în coordonare cu statele membre învecinate și să sporească rolul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

Citiți mai multe aici https://ec.europa.eu/info/news/clean-energy-all-europeans-package-completed-good-consumers-good-growth-and-jobs-and-good-planet-2019-may-22_en

 

 

Noutăți