Investiţiile în energie curată ale economiilor emergente şi în curs de dezvoltare trebuie să crească de şapte ori, până la peste 1.000 de miliarde de dolari pe an în 2030, pentru ca lumea să ajungă la emisii zero de carbon în 2050, a anunţat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Raportul IEA subliniază că deşi economiile emergente şi în curs de dezvoltare regrupează două treimi din populaţia globului, ele primesc doar o cincime din investiţiile în energie curată. În plus, investiţiile anuale în toate părţile sectorului energetic din economiile emergente şi în curs de dezvoltare au scăzut cu aproape 20% comparativ cu 2016, unele dintre motive fiind cadrul slab de reglementare şi lipsa de proiecte de energie curată profitabile.

Pandemia de coronavirus, care a afectat bilanţurile contabile ale companiilor şi capacitatea consumatorilor de a plăti pentru energie, a pus noi presiuni asupra finanţelor publice.

Potrivit IEA, în 2020, investiţiile în energie curată în economiile emergente şi în curs de dezvoltare au scăzut cu 8% până la 150 de miliarde de dolari, iar pentru 2021 este preconizată doar o uşoară revenire.

Vă invităm să citiți raportul integral aici https://www.iea.org/reports/financing-clean-energy-transitions-in-emergi...

 

Noutăți