Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a publicat astăzi o analiză privind consumatorul vulnerabil de energie din țara noastră.

Sărăcia energetică trebuie înțeleasă ca un cumul de factori care includ, dar nu se limitează la venituri mici (ci ține cont de raportul venituri/cheltuieli cu energia în cadrul unei gospodării). Acest lucru va duce la diversificarea paletei de măsuri pentru combaterea fenomenului, consideră CIS.

Noțiunea de „consumator vulnerabil” trebuie definită într-un mod integrat și să includă toți factorii care pot cauza vulnerabilitate: comportamentul comercial, designul pieței, factorii structurali și de acces la energie, situația în care se găsește consumatorul, factorii sociodemografici.

La nivel Uniunii Europene, sărăcia si vulnerabilitatea energetică sunt abordate, atât din punct de vedere al definirii, sferei de cuprindere, cât si al măsurilor aplicabile, prin politicile specifice fiecărui stat, neexistând, prin urmare, o definire sau o abordare unitară la nivel european. Pot fi desprinse, însă, anumite elemente comune în ceea ce privește definirea, precum și anumite modele de politici implementate in acest domeniu.

CIS recomandă delimitarea “sărăciei energetice” și a “consumatorilor vulnerabili de energie” din sfera generală a “sărăciei”, lucru ce va permite orientarea măsurilor de protecție către consumatorii care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește susținerea cheltuielilor determinate de alimentarea corespunzătoare cu energie.

Vă invităm să citiți analiza CIS aici https://www.fic.ro/Documents/view/Analysis-on-vulnerable-consumers-in-Romania

Noutăți