ANRE a anunţat că, aşa cum şi-a propus prin programul de reglementări, continuă reînnoirea cadrului de reglementare existent într-un ritm alert, în vederea atingerii obiectivelor privind dezvoltarea unei legislații secundare mai clare și mai transprente care să asigure premisele pentru maturizarea pieței de energie electrică și crearea unei piețe de gaze naturale cu adevărat funcționale.

Conform unui comunicat al instituției, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din 04.04.2018, Ordinul nr. 67/2018 de aprobare a Metodologiei de monitorizare a pieţei angro de energie electrică, care reprezintă varianta revizuită a metodologiei de monitorizare a pieţei angro de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 35/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Principalele modificări aduse sunt legate de necesitatea corelării principiilor metodologice care stau la baza desfăşurării activităţii de monitorizare a pieţei angro de energie electrică cu stadiul de implementare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT).

Comitetul de reglementare al ANRE  a mai aprobat Ordinul nr. 69/2018 pentru modificarea și completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin aprobarea ordinului se are în vedere parcurgerea unei noi etape în alinierea  cadrului de reglementare existent la cerinţele incidente prevăzute în legislaţia europeană în vigoare în ceea ce priveşte caracteristicile şi funcţionalitatea sistemelor de transport entry-exit din cadrul pieţei unice europene prin implementarea posibilității efectuării de tranzacții în PVT (punctul virtual de tranzacționare) nu doar în scopul gestionării dezechilibrelor. În această etapă, posibilitatea tranzacționării în PVT este disponibilă doar utilizatorilor de rețea, urmând ca, pe măsură ce vor fi create condițiile necesare, această posibilitate să fie disponibilă tuturor participanților la piața de gaze naturale.

Citiți mai multe aici http://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/informare-presa-05-04-2018-actualizarea-cadrului-de-reglementare-in-domeniul-energiei

Noutăți