Este adevărat că României îi vor fi alocate fonduri europene considerabile pentru următorii ani, dar trebuie să știm să le atragem prin proiecte. ACUE reprezintă mari companii din sectorul de transport, distribuție și furnizare energie electrică și de distribuție și furnizare a gazelor naturale, care sunt interesate să atragă fonduri europene pentru modernizarea și extinderea rețelelor, pentru automatizare și smart grids, pentru că sunt investiții care se fac și rămân în România, pentru consumatorii români. Indiferent de investitorii din aceste companii, rețelele rămân în România, iar investițiile se fac în beneficiul tuturor cetățenilor, a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul general al ACUE, în cadrul Newsweek Energy Forum 2020.

Legislația și reglementările pot fi îmbunătățite astfel încât operatorii să fie stimulați să atragă cât mai multe fonduri europene, a spus domnia sa, detaliind: “Sunt țări europene care au acceptat să recunoască în tarife cheltuielile cu mentenanța pentru activele realizate cu fonduri europene, introducându-le în baza de active reglementate, întrucât rețelele trebuie întreținute în permanență de operatori. Pornind de la exemplul acestor țări, și noi am început o dezbatere cu autoritățile despre diverse modele de stimulare a operatorilor pentru atragerea cât mai multor fonduri europene pentru dezvoltarea și digitalizarea rețelelor”.

În companiile reprezentate de ACUE lucrează peste 24.000 de angajați. În urmă cu 4 ani erau 27.000 de angajați. Directorul ACUE a precizat că există o scădere pentru că foarte mulți s-au pensionat și companiile nu găsesc personal calificat pentru înlocuirea lor. Membrii ACUE au investit și continuă să investească sume importante în învățământul profesional și dual pentru atragerea cât mai multor tineri în sectorul nostru de activitate. De exemplu, una din companii a discutat, în urmă cu un an, cu peste 6000 de elevi și părinți pentru a reuși să atragă 50 de elevi pentru două clase de dual. Părinții sunt greu de convins că practicarea unei meserii precum cea de electrician sau de instalator sunt meserii sigure, de viitor, deși condițiile și avantajele oferite de companii pentru elevi sunt foarte atractive”, a declarat Silvia Vlăsceanu.

Vă invităm să vizionați înregistrarea conferinței aici https://www.youtube.com/watch?v=AspDSviCQJ4&feature=emb_logo&fbclid=IwAR0OTeCe0AD8A2TtQd2nvA43nCGXMQarH2Jiy6poIZwXPvGFgMeVfDEhnO8

Comunicate de presă