Majoritatea operatorilor din domeniul energiei menţionează la capitolul probleme instabilitatea legislativă şi lipsa unui dialog real între operatori şi participanţii la piaţă, afirmă Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). În actualele condiţii, domnia sa arată că este posibil să ratăm chiar şi obiectivele propuse prin programul Green Deal.

Silvia Vlăsceanu a precizat: "Green Deal este un proiect european şi sper să nu îl ratăm în stilul tipic românesc, pentru că pe noi «ne încurcă» ce se întâmplă de fapt în România. În ultimii doi ani, schimbările legislative, care nu ar trebui să impacteze la prima vedere consumatorul casnic, au avut un impact imprevizibil pentru operatorii din piaţă şi pentru marii consumatori de energie. Deci pe lângă faptul că am avut imprevizibilitatea acestei pandemii, avem şi cadrul legislativ care a dat peste cap întregul sector. Ultima modificare a legii energiei, care are şi prevederi bune, are articole a căror punere în aplicare este foarte dificilă şi va avea impact asupra consumatorilor. Legea a eliminat, contrar prevederilor directivelor europene, principiul eficienţei economice în privinţa extinderii reţelelor de gaze naturale. Bun, faci extinderi de reţele de gaze, dar trebuie să existe şi o justificare economică a acestor investiţii. Altfel, deşi legea spune că investiţiile respective se vor recupera prin tarife, aceste tarife vor fi suportate de cetăţenii din zonele de concesiune. Vorbim despre zone de concesiune restrânse, la care vor trebui să suporte tarifele cetăţenii de acolo. Care este perioada de recuperare a acestor investiţii ca să menţii tarifele suportabile pentru consumatori şi pentru ca operatorii de distribuţie să nu aibă dificultăţi financiare? Sunt 36 operatori de distribuţie şi furnizare de gaze naturale care nu au capabilitatea financiară să suporte aceste extinderi. Aceştia ori vor refuza să facă extinderi, ori nu vor participa la contractele de concesiune. Este o problemă inclusiv pentru reglementator să găsească soluţii aplicabile operatorilor şi cetăţenilor".

Referitor la extinderea reţelelor de gaze, directorul executiv al ACUE a arătat că, în realitate, gradul de conectare al consumatorilor este mai mare faţă de cel prezentat de autorităţi.

"Am auzit că oficialii spun că doresc ca România să treacă de la 30% grad de conectare la reţelele de gaze la 90% cât are Ungaria. În realitate, gradul de conectare a populaţie este mult mai mare, de aproape 50%. Acest grad derivă din faptul că noi avem încă un sistem centralizat de alimentare cu gaze naturale. De exemplu, doar în Bucureşti, avem SACET ce are 600.000 de apartamente conectate, iar alimentarea cu gaze nu se face prin contracte individuale cu cetăţenii, ci se face prin asociaţia de bloc şi nu există contor pentru fiecare consumator. Practic, din start, numărul de consumatori este mult mai mare, deoarece nu există contorizare individuală, iar situaţia din Capitală se regăseşte şi în alte oraşe din ţară ceea ce urcă procentul de conectare spre 50%", a menţionat Silvia Vlăsceanu.

Vă invităm să vedeți înregistrarea videoconferinței aici https://www.youtube.com/watch?v=F0Q8-XFagnQ&t=10s