Companiile membre ale Federației ACUE – mari distribuitori și furnizori de energie electrică și de gaze naturale – își reafirmă dorința de a se implica în relansarea economică, cu obiective de investiții ambițioase, a declarat Directorul General al ACUE, Silvia Vlăsceanu, în cadrul conferinței “2021 – anul relansării”, organizată de grupul de presă MediaUNO și Institutul Național de Statistică. “Deși suntem într-o perioadă dificilă din foarte multe puncte de vedere pentru sectorul nostru de activitate, asistăm în continuare la lipsa unui dialog real, constructiv și transparent privind modificarea legislației. Sectorul energetic, poate mai mult decât alte sectoare, are nevoie de stabilitatea și predictibilitatea cadrului legislativ întrucât investițiile care se derulează sunt pe termen lung. Există iarăși pe circuitul de avizare în Parlament un proiect de modificare a Legii Energiei 123/2012. Nu comentăm dacă inițiativa este bună sau rea. Faptul că nu are la bază un studiu de impact și că nu a fost inițiat un dialog cu operatorii din sector nu face decât să zdruncine încrederea investitorilor în decidenții politici”, a precizat domnia sa.

Silvia Vlăsceanu a amintit de racordarea gratuită la rețeua de distribuție a gazelor naturale a consumatorilor casnici și a agenților economici care se află la o distanță de până la 2500 metri de rețea: “Putem înțelege că racordarea consumatorilor la rețeaua de gaze să fie susținută având în vedere numărul mare de persoane/gospodării care se află în situația de sărăcie energetică și sărăcie față de combustibil. Dar susținerea nu trebuie să fie doar din partea operatorilor de distribuție. În plus, racordarea gratuită nu este o soluție pentru sărăcia față de combustibil (”fuel poverty”). Există soluții tehnice moderne, tehnologiile au evoluat. Un dialog prealabil cu piața ar fi adus soluții mult mai bune pentru consumatori”.

Acum se încearcă, prin proiectul menționat de directorul ACUE și aflat în circuitul de avizare în Parlament, promovarea unei modificări legislative prin care consumatorii casnici să fie racordați gratuit și la rețeaua de distribuție a energiei electrice. “Distribuitorii de energie și de gaze au planurile de investiții aprobate de ANRE pentru actuala perioadă de reglementare 2019-2023. Cum ne putem imagina că planurile de investiții pot fi respectate dacă toți consumatorii de energie electrică vor fi conectați gratuit la rețea, fără aplicarea principiului de eficiență economică, ce a fost eliminat din lege? Un operator estima că circa 40% din investiții ar merge înspre racordarea clienților. Evident că sunt puse în pericol celelalte investiții programate pentru modernizarea și extinderea rețelelor. De aceea este foarte important să avem predictibilitate și stabilitate  a cadrului legislativ. O investiție pe care o programezi azi, să poată fi dusă la îndeplinire în condiții similare celor de la momentul luării deciziei pentru a menține încrederea între mediul de afaceri și decidenți”, a declarat Silvia Vlăsceanu.